Na zidovima najčešće možete videti police sa knjigama, slike ili neku drugu vrstu dekoracije. Retki su oni koji vole da eksperimentišu, ali dizajneri iz Japana otišli su korak dalje i napravili zidove na koje možete da izložite lične stvari ali i da ih odložite.

Na ovom projektu sarađivala su dva studija Nozoe Shimpei Architects i Nmstudio architects. U pitanju je stambene jedinice veoma specifične namene, odnosno stanovi za socijalno ugrožene građane koji nisu u mogućnosti da priušte dom.

Cilj projekta bio je da se od malog prostora naprave što bolji usloviza život više ljudi, pa je kreativnost i inovativnost dizajnera došla u vidu specifičnih multifunkcionalnih drvenih jedinica.

Naglasak na ličnosti

Svaka osoba koja koristi ovaj prostor za stanovanje može da optimizuje svoj kutak menjajući raspored svojih predmeta. Arhitekte su dizajnirale ove stanove tako da naglašavaju svakog ukućanina pojedinačno, njegov stil i njegove ličnosti, kažu arhitekte za ArchDaily.

Na drvene pregradne zidove može da se postavi bilo šta: gitara, kaput, biljke, obuća, odeća, knjige…

Ovo su uspeli da postignu stvarajući jedinstvene drvene jedinice koje su nazvali ”Shima: ostrvo i koje su potpuno modularne i imaju zidove na koje ukućani mogu da okače ili izlože svoje lične stvari. Drveni pregradni zidovi služe kao prostor za skladištenje na koji može da se postavi bilo šta: gitara, kaput, sobne biljke, obuća, odeća, knjige…

Sve funkcijeostrva

Ova drvena jedinica deli prostor, ali to čini veoma suptilno. Ukućani kada žele mogu da se odvoje u posebne delove, navuku zavese i naprave sebi dovoljno intime. ”Shima” je potpuno funkcionalna jedinica, što znači da može biti prostor za spavanje, ručavanje, odmor ili rad u zavisnosti od toga šta njeni stanovnici žele.

Odlaganje i izlaganje

Ono po čemu se ”Shima” posebno ističe je to što njeni zidovi mogu poslužiti za odlaganje ili izlaganje ličnih stvari. Na ovaj način svaki njen ukućanin može da bez mnogo reči da kaže nešto o sebi.

Pogledajte još fotografija:

Fotografije: Forward Stroke / Koji Okumura