Često životni prostor otkriva mnoge detalje o ljudima, a kada zavirite u ovaj bruklinski stan biće vam jasno da ovde žive pasionirani ljubitelji knjiga.

Američki studio Buro Koray Duman dizajnirao je stan u koji je pre svega trebalo smestiti nekoliko hiljada knjiga. Odmah je bilo jasno da je će ovo definisati prostor i rešenje je došlo u vidu zakrivljenih polica koje se protežu kroz ceo stan.

Krajnji rezultat je stan otvorenog tipa, sa mnogo slobodnog prostora prilagođen za ljude koji se bave izdavanjem knjiga, ali i prodajom nameštaja.

Kako smestiti 2.500 knjiga?

Osnivač studija, Koray Duman, rekao je za Dezeen da je najveći izazov bio smestiti veliki broj knjiga, čak 2.500 naslova. Odlučili su se da dizajniraju veliku policu, koja će se protezati kroz ceo stan i dominirati prostorom, ali da njene pregradne delove naprave pod uglom od 45 stepeni.

Stanom površine 111 metara kvadratnih dominiraju police koje su napravljena tako da se protežu kroz dve najveće prostorije. Specifičan ugao na policama pravi zanimljiv efekat – naslovi knjiga vidljivi su samo kada se gledaju sa jedne strane, dok su sa druge strane potpuno skriveni.

Velika polica proteže se kroz ceo stan, dok su pregrade napravljenje pod uglom od 45 stepeni.

Pločice koje se nalaze u hodniku pored police prate izgled same police, pa je njihov dizajn isto pod uglom od 45 stepeni. Te pločice se nastavljaju u kupatilu, i plave su boje, dok se iste takve crvene nalaze u kuhinji.

U stanu se nalazi i nekoliko komada zanimljivog dizajnerskog nameštaja. Ukrašava ga plava sofa, fotelja sa zanimljivim narandžastim detaljima, a u kuhinji se nalaze zelene i žute stolice. Ovi koloritni komada nameštaja dodatno dolaze do izražaja pored bele police.

Drveni stubovi i grede koje su vidljive u stanu ukazuju na industrijsku prošlost zgrade u kojoj se nalazi i odlično se uklapaju sa ostatkom nameštaja.

Police za knjige uvek doprinose izgledu vašeg životnog prostora, a ponekad od njih možete napraviti pravu atrakciju kada je u pitanju vaš enterijer.

Pogledajte grafičku osnovu stana: 

Fotografije: Kevin Kunstadt