Ovaj stan na Tajvanu okružen je močvarama koje izumiru. Pogledajte kako su tamnije boje dočarale obližnju atmosferu.

Ekološke promene utiču na svet oko nas i savremeno društvo je počelo da preuzima deo odgovornosti, neki manje, neki više. To prihvatanje odgovornosti ogleda se u pronalaženju rešenja, a kada je o umetnosti reč o prenošenju poruke. Deo te umetnosti ovoga puta je enterijer jednog zanimljivog stana na Tajvanu.

Beskrajno sivilo koje dominira stanom razbijeno je malobrojnim tradicionalim ukrasima, ali i tamno crvenim lusterom. Oblik ovog lustera inspirisan je mostom Guandu, zaštitnim znakom ovog mesta.

Oblik crvenog lustera inspirisan je mostom Guandu, zaštitnim znakom ovog mesta.

Površina stana je 270 kvadratnih metara, što je dizajnerima enterijera iz studija Wei Yi International Design Associates dalo mnogobrojne mogućnosti. Pogled se pruža na ušće reke Tamsui i Datun planinu, koja je deo jednog od najlepših nacionalnih parkova na Tajvanu. Moć prirode koja ga okružuje uticao je na uređenje ovog prostora. Šuma na koju se pruža pogled dragocen je rezervat močvarnih staništa.

Kako prenosi ArchDaily, kroz promenu svetlosti i senke u ovom prostoru vidljivo je i dizajnersko umeće.

Prostor doživljava različite promene u odnosu na to da li je jutro, podne ili veče, odnosno u zavisnosti od toga kako sunčeva svetlost pada na pod i zidove.

Dekorativna tehnika

Unutar ovog prostranog stana postoje dva zida koja su urađena u tehnici koja podseća na uvrtanja i sečenja koje se koriste u industriji proizvodnje papira.

 

Materijali koji su korišteni za valovite strukture podsećaju na geološke karakteristike močvarnih šuma.

Dizajner enterijera u ovom prostoru koristi svoju kreaciju da ukaže na neke kulturološke elemente. Celokupan izgled stana inspirisan je željom za očuvanjem močvara koje se nalaze u neposrednoj blizini. Materijali koji su korišteni za valovite strukture podsećaju na geološke karakteristike močvarnih šuma.

Linearne i mrežne strukture u stanu su isprepletene, a vizuelne promene koje one prouzrokuju daju osobi koja boravi u ovom stanu magičan osećaj kretanja unutar prostora.

Tepih od stotinu leta

Zanimljiv detalj, koji se izdvaja u ovom prostoru, je sto godina star tepih iz Uzbekistana. Izrađen je od konoplje i stoji tu kao deo prošlosti.

Materijali kao što su bakar i gvožđe suptilno doprinose raznovrsnosti u prostoru i takođe razbijaju dominantnu sivu boju. To isto čine i upotreba drveta i kamena.

Grafičke podloge:

Fotografije: HeyCheese, Xin-Ding Chen