Nemamo uvek vremena za velika spremanja i velike inovacije, ali uvek postoji neke sitnice koje možemo uraditi da svaka prostorija u našem domu izgleda bolje.

Bilo da su vam došli nenajavljeni gosti ili samo nemate vremena da čistite, jer želite da uživate u slobodnom vikendu, možete napraviti iznenađujuće veliku promenu sa ovih 5 stvari. I to za samo 5 minuta!

Kako prenosi Apartment Therapy, petominutno osveženje doma ne treba da radite samo kada na brzinu želite da učinite dom lepšim. To može biti vaša svakodnevna rutina i predstavlja odličan način da prostorije vratite u neutralno stanje, poseno ako provodite puno vremena u njima.

1. Puno svetlosti preko dana, malo tokom noći

Ukoliko je dan, podignite sve roletne, razmaknite zavese i pustite što više prirodnog svetla u vaš dom. Nemojte da vas brine ako vam kuća nije savršeno čista – sve izgleda bolje na prirodnom svetlu, čak i ako nije najčistije. Ukoliko je noć, potrebno vam je sasvim suprotno – što manje svetla. Lampa ili sveća, sasvim su dovoljne.

2. Zaboravite na sortiranje

Trudite se da predmete i stvari koje ne koristite držite na svom mestu i sortirate po nekom ustaljenom rasporedu? U ovoj situaciji zaboravite na to. Ukoliko imate samo pet minuta i potrebno vam je da sredite nered, jednostavno sklonite stvari na prvo slobodno mesto, ali samo pod jednim uslovom! Obećajte sebi da ćete srediti sve kada budete imali više vremena za to.

3. Namestite stvari

Stolica ne stoji na svom mestu? Slika se iskrivila? Knjige su natrpane jedna na drugu? Sredite ove stvari, poravnajte, namestite. Sređeno, u liniji ili u ravni sve izgleda daleko bolje, a potreban je minimalan napor za to. Ovde se ne radi o potrebi da živimo u savršenom redu, već o minimalnom naporu koji možemo da uložimo da bi se stvorio prijatniji efekat u prostoru.

 Sređeno, u liniji ili u ravni sve izgleda daleko bolje

4. Očistite vidljive fleke

Možda nemate vremena za detaljno čišćenje stana, ali ta fleka od kafe na stočiću ne mora da čeka, zar ne? Obrišite sve vidljive i velike fleke. Naravno da bi deteljno čišćenje doma učinilo da sve zablista, ali nemojte čekati da nađete vreme za to. Očistite ono najneophodnije, mnogo ćete se bolje osećati i prostor će bolje izgledati.

5. Koristite osveživače prostora

Miris koji osećamo u prostoru itekako utiče na to kako se u njemu osećamo. Iako ovde primarno govorimo o stvarima koje će učiniti da vaš dom izgleda bolje, bitno je i koliko je vazduh svež i koje mirise osetimo. Osveživači prostora koji se automatski pale na određen vremenski period možda i nisu najbolje rešenje ali mirišljave sveće i mirisi za prostorije su dobra stvar. Svakako, redovno provetravanje prostorija se podrazumeva.

Kako biste se lepo osećali u prostoru u kom živite neophodno je da mu posvetite dovoljno vašeg vremena, ali dok to ne učinite može da pomogne i svakodnevna petominutna rutina.