Kada turisti dolaze u Grčku oni uglavnom traže tradicionalne elemente, međutim ovaj hotel je mesto gde savremena grčka kreativnost može da napreduje.

Perianth hotel smešten je u Atini, u blizini četvrti Monastiraki kao deo lanca Design Hotels. Svojim konceptom u pogledu enterijera, uređenja i samog načina poslovanja spada u kategoriju butik hotela, što znači da svojim enterijerom i dizajnerskim rešenjima privlači goste prefinjenog ukusa.

Smeštena u prestonici Grčke, zgrada iz 30tih godina prošlog veka, koja je prvobitno namenjena da se u nju smeste mnogobrojni prodajni prostori, kancelarije i stanovi, redizajnom arhitektonske firme K-studio pretvorena je u moderan hotel. Hotel je otvoren je u novembru 2018. godine, kao dugo očekivani novajlija na hotelskoj sceni Atine.

Koristeći lokalna umetnička dela i nameštaj, arhitekte su stvorile neomodernistički enterijer lišen tradicije.

Vlasnici zgrade, porodica Sgoumpopoulos, odlučili su da se okrenu ugostiteljstvu i naprave projekat koji će biti prava inspiracija za grad koji se oporavlja od ekonomske krize. Anastasia Sgoumpopolous, koja je u ovom poslu sa svojom porodicom, obratila se za pomoć prijateljima iz detinjstva Dimitrisu i Konstantinosu iz K-studija sa željom da ožive ovaj prostor. Koristeći lokalna umetnička dela i nameštaj oni su stvorili neomodernistički enterijer.

Hotel imitira ulice

Razorena unutrašnjost hotela razotkriva elemente od istorijske vrednosti iz atinskog modernističkog talasa s početka XX veka. Anastasia Sgoumpopolous objašnjava za Deezen da zgrada ima jako neobičan oblik, koji je skoro oktagon, ali da su se oni prilagodili toj specifičnosti.

Imitirajući raspored ulica izvan zidina Hotela Perianth, hodnici čine „glavnu ulicu“ iz koje gosti mogu pristupiti svojim sobama koristeći „sporedne ulice“.

U hotelu ima 38 soba, veličine od 21 do 46 metara kvadratnih, s tim što su one na nižim spratovima manje. Kako bi nadomestili nedostatak prostora, plafoni u ovim sobama su znatno viši. Penthaus zauzima ceo šesti sprat, površine 116 metara kvadratnih i ima veliku terasu sa pogledom na Akropolj.

Savremena Grčka

Kada je reč od celokupnom dizajnu polazilo se od toga da ovaj hotel treba da predstavlja savremenu grčku kulturu, od uniforme radnika do enterijera. Turisti kada dolaze u Grčku uglavnom traže tradicionalne elemente, a ovde su želeli mesto gde savremena grčka kreativnost može da napreduje.

Elementi atinskog modernističkog pokreta vidljivi su na dekorativnim bojama, teraco podovima, boji nameštaja i ostalim ukrasima. Slike na zidovima radovi su nekih od savremenih grčkih umetnika: Lito Kattou, Yiannis Varelas, Maria Papadimitrious i Rallou Panagiotou.

Podržavanjem lokalnih umetnika, vlasnici hotela pokušavaju svima da predstave kako izgleda savremena grčka umetnost.

Podržavanjem ovih umetnika i skupljanjem njhovih radova, vlasnici hotela pokušavaju svima da predstave kako izgleda savremena grčka umetnost. Takođe, mini barovi u sobama imaju isključivo grčke proizvode.

Dizajnirane uniforme

Uniforme potpisuje grčka modna dizajnerka Sophia Kokosalaki, koja je u svetu poznata po haljinama inspirisanim drevnim motivima. Međutim, za potrebe Perianth hotela, odstupila je od svog uobičajenog stila kako bi se uklopila sa savremenim konceptom.

Hotel je takođe dom centra Zen u Atini, neprofitne organizacije koju je osnovao Konstantinos Sgoumpopolou, a koja proučava zen tradiciju više od 20 godina. Gosti hotela imaju besplatan pristup ovom centru.

Redizajniranje hotela Perianth je pravi primer kako sačuvati nacionalno, ali u isto vreme i biti u koraku sa vremenom.

Fotogafije: Claus Brechenmacher i Reiner Baumann.