Prodajete stan ili kuću i želite da postignete maksimalnu cenu? Sledeći saveti će vam pomoći kako da kod kupaca stvorite bolju sliku o vašoj nekretnini.

1. Raščistite police od nepotrebnih stvari

Primetili ste kako na dobrim fotografijama stanova uvek ima minimalno stvari. Zbog toga se rešite viška stvari i dekora! Iako ste vi naviknuti na svoje memorabilije s ekskurzija u Egipat ili Grčku, kupci koji su prvi put u vašem stanu videće sve to kao višak, odnosno, nagomilane predmete koji opterećuju prostor. Možda da smestite ove sitnice u kutije i tako se polako pripremite za selidbu?

Nemojte dozvoliti da se vidi prašina po podu ili vratima! Očistite nameštaj od fleka kako biste kod kupaca ostavili dobar prvi utisak o vašem, to jest, o njihovom novom domu.

Čisto, jednostavno, uredno – to je dobitna kombinacija!

2. Sve na svojem mestu

Slike okačite na zid ili postavite na policu. Nemojte ih držati naslonjene na zid – tako će delovati da u vašem stanu nema dovoljno mesta.

Nikako nemojte dozvoliti da vam stvari ispadaju iz prepunog ormara. Sve mora da pronađe svoje mesto tako da kupci znaju da ako ima dovoljno mesta za vaše stvari, biće i za njihove.

Ne dozvolite da posteljina stoji neuredno na krevetu. Obavezno namestite i zategnite krevet!

Zategnite posteljinu! Nek sve izgleda uredno.

3. Izbacite „ja“, unesite „oni“

Šipka za zgibove u ramu vrata, koju možda i redovno koristite, nije lep detalj pa vežbanje ostavite za neki drugi dan. Takođe, ručno rađeni mozaici možda vama izgledaju interesantno, ali kupci nemaju emotivnu vezu sa detaljima koji vama znače. Iako zvuči čudno, bezlično je u ovom slučaju bolje!

4. Minimalna ulaganja za maksimalan učinak

Pločice

Kao i svi, želite da za minimalna ulaganja dobijete što bolji efekat. Jedna od jeftinijih ozbiljnih intervencija u enterijeru jeste zamena kuhinjskih pločica između visećih i donjih elemenata kuhinje. Odaberite neutralne pločice koje nisu skupe. Računajte da je cena za povoljnije pločice oko 6 evra/m2, a da postavka košta oko 10 evra/m2.

Ako ne želite majstore u stanu kojeg uskoro napuštate, na oštećene ili loše zidne pločice u kuhinji možete jednostavno nalepiti zidne panele koji će štititi zidove od prskanja i masnoće, a sa njima ćete dobiti i potpuno nov i svež izgled kuhinje.

Domaća atmosfera utiče dobro na kupce

Krečenje

Savet je da osvežite izgled nekretnine krečenjem. Izbegavajte jarke boje: zelena, žuta ili narandžasta su boje koje privlače pažnju i prostor čine tamnijim i manjim nego što jeste. Možda se vama ove boje dopadaju ali kupci se najlakše mogu zamisliti u prostorijama neutralnih tonova kojima će oni sami dati lični pečat. Kako bi uštedeli, četku i valjak u ruke, pogledajte uputstvo za krečenje i bacite se na posao.

Rasveta

Nećete naravno menjati rasvetu, ali nemojte dopustiti da neka od sijalica na vašem lusteru ne radi. Ovo će učiniti da kupac pomisli da niste održavali stan i da vam nije stalo do njega što može da znači da biste ga prodali jeftinije. Ipak, ako se služite našim savetima, zasigurno će kupac moći zamisliti sebe u vašem prijatnom stanu u kojem je sve našlo svoje mesto.

Foto: enterijeri Studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs (Relja Ivanić, Igor Conić)