Zavisno od toga kako prostorno upravljate bojama u enterijeru, uticaćete na percepciju posmatrača o karakteristikama prostora kao što je njegova veličina.

Obzirom na činjenicu da su nedavne studije pokazale da ljudi provode sve više vremena u zatvorenom prostoru, čak 87% svog života, od izuzetnog je značaja kako će ti enterijeri u kojima borave biti oblikovani. Prilikom dizajniranja enterijera arhitekte imaju mogućnost da utiču na rasveta, bilo veštačku bilo prirodnu, na izbor materijala i organizaciju nameštaja, ali i na kolorit kao i organizaciju boja. Sa svim tim elementima utiču na uspešnost krajnjeg ishoda i na buduća iskustva korisnika prostora.

Svetlije i hladnije boje čine prostor većim, dok će ga tamnije boje učiniti zatvorenijim i na oko manjim.

Kako bi se uticalo na iskustvo boravka u prostoru, bez da se zidovi pomere i za jedan centimetar, upravlja se odabirom materijala ili korišćenjem boja. Svetlije i hladnije boje čine prostor većim, dok će ga tamnije boje učiniti zatvorenijim i na oko manjim. Raspored postavljanja boja ili tekstura svakako će promeniti percepciju posmatrača, čineći da prostorija izgleda više, uže ili šire ili naglašava određeni element, piše ArchDaily.

Pogledajte kako možete upravljati bojama i uticati na percepciju:

Kako vizuelno povećati prostor

Da bi se stvorio osećaj prostranosti, najbolja metoda je primena svetlih boja, koje će reflektovati prirodnu svetlost i učiniti da površine deluju veće.

 

Kako do kompaktnijeg prostora?

Ukoliko pak želite da prostor učinite što kompaktnijim, manjim i udobnijim, odlučite se za primenu jačih boja na zidnim površinama. Tamnije boje će apsorbovati većinu prirodne svetlosti, pružajući osećaj zatvorenosti koji može biti koristan za određene funkcije.

 

Kako da plafon deluje niže?

Ukoliko imate prostor ogromne visine i želite da napravite prijatniju i prisniju atmosferu, ukoliko obojite površinu plafona tamnijom bojom u odnosu na zidove ili naglasite teksturu materijala plafona on će delovati niže.

 

Dajte svom prostoru veću visinu

Mnogo češće ćete pak želeti prostor koji izgleda više nego što zaista jeste. U toj situaciji, gde je prostor nizak, neretko se može stvoriti klaustrofobičan osećaj. Ukoliko primenite obrnutu tehniku i kolorit zidova učinite tamnijim od plafona, koji bi trebalo da bude beo, vizuelno ćete povećati visinu vašeg prostora.

 

Kako da učinite prostor širim?

Ukoliko zadnji zid prostorije i plafon obojite tamnije, a bočne zidove izvedete u svetlom tonu, vaš prostor će delovati šire i prostranije. Ova tehnika je posebno korisna u dugim i uskim hodnicima.

 

Ipak želite da suzite prostor?

Sa druge strane, ukoliko vam iz određenih razloga treba vizuelno sužavanje prostora, zadnji zid i plafon izvedite u svetlim tonovima, a bočne zidove zatamnite.

 

Želite da vizuelno smanjite prostor?

Ukoliko imate veoma veliki prostor u svom domu i želite da on postane intimniji, u zadnjem delu prostora se koristite tamnim bojama, dok ostatak prostora ostavite u svetlim tonovima.

 

Akcentujte određeni zid

Da bi ste akcentovali željeni zid preporučuje se upotreba svetle boje na tom zidu, dok bi ostatak zidova trebalo da bude nešto tamniji. Iako je šira populacija mišljenja da se jačom bojom najuspešnije akcentuje određeni zid, pažnju oka zapravo privlači svetla naglašena boja.

 

Želite da skratite zidove?

Ukoliko su vam zidovi previsoki, bojenjem donje zone zida u tamniju nijansu vizuelno će se smanjiti njegova visina.

Nadamo se su vam ovi saveti pomogli, a ako želite još da čitate o ovoj temi skoknite do portala Gradnja.rs i tekst Sonje Brstine.