Taman ih sve smestite i onda neka ipak završi van police. Knjiga nikad dosta, kupujemo ih i skupljamo ceo život, a prostor za njihovo skladištenje nam je često ograničen.

Osim njihove primarne, edukativne funkcije, knjige kada ih posmatramo iz ugla enterijera, imaju veliku dekorativnu moć. Prostoru daju ličnu notu, mnogo toga možete saznati o ukućanima na osnovu njihove biblioteke. Takođe, unose toplinu i boje u vaš dom.

Međutim, pored toga što zauzimaju puno prostora, knjige iz nekih oblasti mogu da budu poprilično obimne i teške, posebno ukoliko ste ljubitelj i istraživač umetnosti i dizajna. Zbog toga uvek imamo određeni broj koji ne može da stane u policu ili je na polici vremenom nestalo prostora. Apartment therapy nudi 6 dekorativnih načina da držite vaše knjige, koji vam čak mogu učiniti prostor zanimljivijim.

1. Smestite ih na vertikalnu policu

Uvek zamišljamo vertikalne police, što šire to bolje, često nam idu od jednog do drugog kraja zida. A zašto ne bi koristili vertikalne, uske police od poda do plafona? Izgledaju kao šareni stub znanja, a možete ih smestiti uz bilo koji drugi komad nameštaj. Izbora je mnogo, a na vama je samo da odaberete kakve vam najviše odgovaraju.

Fotografija: Ashley Poskin

2. Smestite ih vertikalno – na pod

Ova opcija daće vam dodatni način smeštaja knjiga vertikalno, jer zašto bi se ograničavali policom? Kada na ovaj način možete da stavite knjige gde god vam padne na pamet. I ne samo to, možete da ih pomerate kad god poželite. Savršeno je za ređanje teških i obimnih knjiga, jer one mogu da održe stabilnost i onda ih možete ređati više u visinu.

Fotografija: Aimée Mazzenga

3. Iznad kamina ili TV police

Želite upečatljiv izgled kamina ili prostora iznad TV police? Dodajte knjige! Njihove raznobojne korice svakom delu ili komadu nameštaja daju posebnu draž. Ukoliko imate kamin u svom životnom prostoru, ovo je dobitna kombinacija. Kombinujete ih u nekoliko veličina i sa ostalim ukrasima i postići ćete odličan vizuelni efekat.

Fotografija: Nicole Crowder

4. Ispod stolića za kafu

Ili ispod bilo kojeg stola u dnevnom boravku, pa čak i u spavaćoj sobi. Mali stolovi su najprikladniji za ovaj način, jer ispod njih stavite mali broj knjiga, one se ne pomeraju i fiksiraju vam i sto da se ne pomera. Takođe, ispod velikih stolova u dnevnom boravku možete staviti određen broj knjiga, prostor će biti bogatiji i odisaće toplotom.

Fotografija: IKEA

5. Deo radnog stola

Okej, priznajemo da je ovaj primer za one koji baš vole da eksperimentišu, ali zašto da ne? Ukoliko ste skloni nesvakidašnjem enterijeru i volite neobične stvari, ovo može biti super ideja za vas. Jednostavno, neka vam vertikalno poređane knjige posluže umesto jedne noge na radnom stolu. Malo ćete se pomučiti da pronađete balans, ali ako uspete svi će biti oduševljeni vašom originalnošću. Možda nakon toga rešite da sve četiri noge na stolu zamenite knjigama?

Fotografija: Community Import

6. U spavaćoj sobi

Iako je knjigama uglavnom mesto u nekim dnevnim prostorima doma, nije loše određen deo kućne biblioteke držati u spavaćoj sobi. Možda vas podstakne na čitanje pre spavanja, a može vam poslužiti i vrlo praktično – umesto noćnog ormarića. Takođe, ukoliko imate klupu ispred bračnog kreveta u prostoru ispod nje možete smestiti dosta knjiga. Izgleda zanimljivo i dobro je iskorišten prostor.

Koko vi organizujete vašu kućnu biblioteku?