Retki su oni koji ostanu imuni na umetničko delo okačeno o zid, čak i kada nisu ljubitelji ovakvog vida ukrašavanja. Slika će uvek biti primećena, a postoje načini da od ovakvog vida dekoracije dobijete maksimum.

Kako umetnost ima veliki uticaj na vaš enterijer, Apartment Therapy je pitao nekoliko stručnjaka iz ove oblasti koje su najčešće greške koje ljudi prave kada ukrašavaju svoj dom na ovaj način i evo šta su saznali.

1. Ignorišete proporcije

Neka vas ne začudi što je ovo na prvom mestu, jer kada je u pitanju umetnost proporcije su izuzetno važne. Umetnost je lična i ima maksimalnu slobodu u gotovo svakom pogledu, ali kada je u pitanju slika koja treba da ukrašava vaš dom morate biti jako strogi oko proporcija. Pravilo je da dobro razmislite o sveobuhvatnom obimu zida i onda na osnovu toga odredite kolikih će dimenzija biti slika.

Fotografija: Massucco Warner Miller

2. Plašite se mešanja stilova

Suprotno očekivanjima, stručnjaci savetuju da se upustite u mešanje stilova. Pod tim podrazumevaju da možete na jedan zid okačiti slike raznih formata, one koje imaju ram i koje nemaju, one koje imaju staklo i one koje nemaju – sve jedne do drugih. I na taj način ćete dobiti raznovrsan, pravi galerijski umetnički zid u vašem domu.

Fotografija: Julia Lynn courtesy of The Artist Collective

3. Ne kačite dovoljno slika

Mnogi misle da je sasvim dovoljno da okače jednu sliku na sredinu zida i da se tu sve završava. Ovo se često dešava kada su u pitanju mali prostori iz straha da se ne pretera. Međutim, sasvim suprotan efekat može se postići sa puno slika na zidu – prostor će izgledati veće.

4. Previše uklapate

Ideja da se sva umetnosti u prostoru uklapa sa ostatkom nameštaja previše će vas ograničavati. Umesto da se grozničavo trudite da vam se sve uklapa pronađite nešto što po čemu ćete se voditi, to može biti stil ili boje ili nešto treće po vašem izboru.

Fotografija: Teil Duncan Art

5. Trudite se da sve bude pravilno

Jednostavno – opustite se. Kada je umetnost u pitanju, ne mora sve da bude savršeno i u tome je njena lepota. Ne mora svaka ivica da bude paralelna sa drugom, ne mora svaki vrh da bude u istoj liniji. Igrajte se sa vašim slikama i rasporedite ih kreativno i bez strogih pravila.

Fotografija: Lucy Cuneo

Naša mlada slikarka Nina Milivojević je u nedavnom intervjuu za naš portal rekla da se slika bira po ličnom senzibilitetu, a ne kao deo enterijera. Više o tome pročitajte na ovom linku.