San svake osobe koja se bavi umetničkim stvaranjem je da ima adekvatan prostor za to, ali često se za studio odvoji jedan deo životnog prostora. Bračni par iz Poljske izgled svog doma podredio je umetnosti.

Izgrađena u stambenoj četvrti na periferiji Krakova, kuća i studio u kojoj živi bračni par koje povezuje umetnička strast, napravljena je spajanjem dva objekta. Jedan je bio urađen do pola, a drugi je napravljen od nule.

Krajni rezultat je kuća i studio ukupne površne 130 kvadratnih metara, a za ovaj projekat zaslužan je poljski arhitektonski studio Piotr Brza Architekte, prenosi ArchDaily.

Savršen spoj

Oba objekta su potpuno autonomna po svojoj geometriji i materijalima od kojih su sagrađeni, a opet čine savršenu celinu. Nalazi se u mirnom delu Krakova, ova kuća izlazi na mali trg na kraju ulice i nije od njega odvojena ni jednom ogradom. Ovo pruža lep pogled za ukućane, a veliki prozori to omogućavaju.

Pogled na okolinu je glavna prednost lokacije, pa je unutrašnjost dizajnirana tako da se to maksimalno iskoristi.

Pogled na okolinu je glavna prednost ove lokacije, pa je unutrašnjost bila dizajnirana tako da se to maksimalno iskoristi. Glavne sobe, koje su smeštene na gornjem spratu imaju velike terase i ceo prostor je maksimalno osvetljen zbog velikih prozora. Jasno da je umetnicima velika količina prirodne svetlosti bio jedan od glavnih prioriteta. Na gornjem spratu nalazi se veliki prostrani atelje, bez mnogo detalja kako bi umetnik bio što bolje fokusiran na stvaranje. U podrumu se nalazi filmski studio i mala soba za projekcije.

Prostrane sobe, velika količina prirodne svetlosti, zadivljujuća okolina, ali i mesto gde se živi i gde se stvara – idealan enterijer za svakog umetnika.

Pogledajte još fotografija:

Grafički prikazi

Fotografije: Jakub Certowicz