Da li volite ovakve transformacije? Kada od prostora koji je prvobitno nije bio namenjen za stanovanje želite da napravite tako nešto, trud će vam se isplatiti u mnogo čemu, a autentičan izgled je zagarantovan.

Smeštena u Njujorku, nekadašnja livnica Clover Hill pretvorena je u vikendicu sa visokim tavanicama, modernog uređenja i retro detalja. Ova kuća, koji u sebi krije istoriju industrije i prvobitno je sagrađena krajem 19. veka. Bila je povezana sa još nekoliko objekata u blizini.

Kasnije, četrdesetih godina prošlog veka, trojica umetnika odlučuju da otkupe ovaj industrijski kompleks i tako počinje transformacija ovog mesta, prenosi Curbed.

Fotografija: Nick Glimenakis

Arhitektica je zadržala najbolje delove građevine – debele zidove od opeke, visoku tavanicu i drvene potporne grede.

Danas su zgradu koja je nekada bila livnica, Claire Benoist i Derek Kilner pretvorili u vikendicu, a projekat je nastao kao želja da pobegnu od užurbanog gradskog života. Kada su kupili zgradu, 2017. godine, doveli su arhitekticu Ravi Raj kako bi ovaj prostor pretvorila u njihov mali raj.

Arhitektica je zadržala najbolje delove prvobitne građevine – debele zidove od opeke, visoku tavanicu i drvene potporne grede.

Dva nivoa dnevne sobe

Najveći deo površine zauzima dnevna soba koja je na dva nivoa i kojom dominira velika peć na drva, koja se proteže skroz do plafona. Kuhinja je ušuškana ispod sprata, uređena mermerom i nadovezuje se na trpezariju sa svojim minimalističkim stilom. Stepenice vode do gornjeg sprata gde se nalazi spavaća soba i ostava.

Nekada livnica – danas vikendica visokih tavanica sa ogromnim prozorima koji donose mnogo prirodne svetlosti.

Da li ste videli kako je stari ambar pretvoren u prostranu kuću? Pročitajte o tome u nastavku: 

Kako je 100 godina star ambar pretvoren u prostranu kuću