Glamour Aesthetic Medicine je novi estetske medicine u Beogradu koji se prostire na svega 30 kvadrata, a namera dizajna bila je stvaranje prostora bez granica, prostora koji teče, i koji se menja.

Pojam bela kutija označava statični prostor, dok iluzija predstavlja intervenciju čiji je zadatak da negira krutu formu kutije. Kako bi se postigao neophodan stepen fluidnosti, zidovi unutar prostora su projektovani kao tanke staklene pregrade.

„Uloga bele boje je da unese eleganciju, zlatna pojačava efekat glamura, dok ogledalo pravi iluziju u prostoru reflektujući sve sto je statično a prateći pokret svega što se kreće. Upravo ova igra statičnog/pokretnog ukazuje na promenu i transformaciju unutar prostora u zavisnosti od njegovog korisnika“ – kaže za naš portal Sanja Velisavljević autor ovog enterijera.

Kako bi se postigao neophodan stepen fluidnosti, zidovi unutar prostora su projektovani kao tanke staklene pregrade.

„Ono što unosimo u prostor, prostor uzvraća istom merom. Ako pokušaš da tražiš šta želiš u ovom prostoru, pronaći ćeš sebe kao odgovor.“ – dodaje arhitektica. Prostor komunicira sa korisnicima i u svakom trenutku ostavlja drugačiju sliku sebe.

„Na ovaj način energija nesmetano cirkuliše. Dok ste u čekaonici vi neposredno učestvujete i u samom procesu intervencije. Intervencija je estetske prirode i fizička je manifestacija. Vi kao posmatrač sa pacijentom i osobljem delite energiju, tj. emocije koje su proizvod te intervencije. Ideja ovog prostora je da pacijenti međusobno podele sreću, radost i zadovoljstvo a da ujedno budu i uzajamna podrška.“ – kaže Sanja Velisavljević.

Prostor kao pozornica

„Tako prostor postaje pozornica na kojoj predstava može da počne. U ovoj predstavi učestvuju pacijent, doktor i osoblje, a njihove uloge su podjednako raspoređene. To izjednačavanje uloga stvara osećaj bliskosti i poverenja koji se u ovom prostoru želeo postići.“ – zaključuje Velisavljević.

Faktografija

GLAMOUR AESTHETIC MEDICINE

  • naziv: Bela kutija iluzije
  • autor: Sanja Velisavljević Design & Development
  • namena: salon estetske medicine
  • lokacija: Cerska 107, Beograd
  • neto površina: 30 m2
  • godina: 2019.
  • fotografije: Relja Ivanić