Vaš reporter sa buvlje pijace ovog jesenjeg juna (da, da, jesenjeg) vam donosi selekciju nameštaja, ukrasnih i upotrebnih predmeta sa Najlon pijace u Novom Sadu uz malu razočaranost.

Sumnja za razočaranost je trostruka: slaba ponuda zbog veoma promenljivog vremena (u toku dana i noći se smeni tri godišnja doba), ili na celokupnu ponudu utiče slaba mogućnost prelaza između granica okolnih zemalja usled virusa, ili je vaš reporter omašio dan. Sve u svemu, nemojte mi zameriti ako ne budete stopostotno zadovoljni, ipak mi je ovo bio prvi zadatak na terenu!

Fotelja u procesu

Ova fotelja može da bude inicijalna tačka za osmišljavanje celokupnog enterijera.

Fotelja sa fotografije ima svoju bliznakinju koja je u momentu fotografisanja bila na tapacirungu sedalnog dela. Majstor nije znao da kaže cenu, pošto nije još završio rad, pa možemo da nagađamo. Ipak razumemo stvaralački proces. Odabir tkanina je itekako iznenađujuć, ali veštom enterijeristi ova fotelja može da bude inicijalna tačka za osmišljavanje celokupnog enterijera.

Retro-futuristički nameštaj

Cena? Prodavac je bio na doručku…

Retro-futurizam se vratio na velika vrata! Ovaj par stolica će se sjajno uklapati u kancelariju ili butik, verujem, uz osvežavanje kolorita i materijala kojim je tapacirana. Ja ih zamišljam u ljubičastoj ili žutoj boji. Prodavac je bio odsutan, komšija nije znao da kaže cenu, a ja verujem da je bio na doručku. Ipak je bilo rano!

Pirot sreo Novi Sad

Cena pozamašnih 6.000 dinara

Od kada je IKEA svojim kupcima ponudila VONSBÄK tepih, a on sve češće bio fotografisan i prikazivan, u meni se preporodio doživljaj tepiha, pogotovu ovakvog, sa šarama koje podsećaju na pirotsku šaru. Tepih sa fotografije je veći od 2 x 5 metara! Poprilično konkretna dimenzija. Uz ozbiljno i temeljno ribanje mogu da ga zamislim u velikoj prostoriji, kao centralni “događaj”, uz drveni sto, a na njemu knjige o dizajnu i arhitekturi. Cena za ovaj tepih: 6.000 dinara.

Čaj u šest (rupa)

Vaš je za 100 dinara
Vaš je za 100 dinara
Varjača sa 6 rupa je favorit
Varjača sa 6 rupa je favorit

Porcelanski čajnik, sa kraljevsko plavim i zlatnim ornamentima, biće sjajan dekor u vašoj kuhinji, a možete i da ga koristite, podrazumeva se. Možete zaista da skuvate čaj u njemu, ili možda da pripremite neki koktel i oduševite prijatelje, zašto da ne!? Pored se nalazi asortiman drvenih kašika i varjača.

Cena čajnika je, verovali ili ne, 100 dinara, dok su drvene alatke za kuhinju od 100 do 200 dinara. Moje srce odlazi okrugloj varjači, u gornjem redu, sa 6 rupica.

Dečija soba za 2.500 dinara

Cena rama je 400 dinara
Cena rama je 400 dinara
Cena rama je 400 dinara
Cena rama je 400 dinara
Lisica u tubi 300 dinara
Lisica u tubi 300 dinara
Stolica 500, stočić 600 dinara
Stolica 500, stočić 600 dinara

Elementi za dečiju sobu su, u ovoj poseti, dobili jednu zaokruženu celinu. Tu je duboki ram, sa glavnim junakom animiranog filma Automobili, koji je sklopljen od plastičnih delova poput perlica, plišani beli konj na drvenom štapu, lisica u tubi (u tubi se nalazi sav materijal za plišano stvorenje, a vi ćete ga sa detetom sašiti i na taj način provesti lepo vreme sa njim), a ukoliko ste poželeli mali radni sto za dete, tu su drvene stolice i stolići koje nećete žaliti ako se isprljaju ili dotraju.

Cena rama je 400 dinara, konj na štapu je isto toliko, lisica u tubi je 300 dinara, dok je stolica 500, odnosno stočić 600 dinara. Ugrubo, za 2.500 dinara možete da opremite dečiju sobu i priuštite dobru zabavu za vas i vaše dete.

Kol’ko daješ za medveda?

Cena medveda? Daj šta daš!

U selekciji ukrasnih figura imamo belog medveda i zebru u zemljanim bojama. Prodavac je tražio po 1.000 dinara, pa 800 i na kraju ponudio da sam odredim koliko želim da ih platim. Verujem da bi bilo izvodljivo da se obe figure kupe za početnu (komadnu) cenu.

Za ljubitelje trofeja

Trofej 2.000 dinara
Trofej 2.000 dinara
Sat? Samo 200 dinara
Sat? Samo 200 dinara

Za ljubitelje trofeja su se u ponudi našli i mali (pravi) rogovi kojima je cena išla od 2.000 dinara na dalje, dok je bronzani sat, u svom svom floralnom zanosu, koštao 200 dinara. Sve možemo da savršeno zamislimo u enterijeru gde dominiraju braon i bordo tonaliteti, negde pored kožnog kauča, ali ja nikako ne bih bio zatvoren prema ideji da se smelo ofarbaju u neke pastel tonove, možda čak i samo do pola.

Svetlo, mermer i drvo

Set za šminkanje 13.000 dinara
Set za šminkanje 13.000 dinara
Mermer 15 evra
Mermer 15 evra
Kućica za ptice 600 dinara
Kućica za ptice 600 dinara

Za hobiste imam tri predloga! Ukoliko vam je šminkanje postalo strast, na Najlon pijaci, možete da pazarite sto sa stolicom i svetlima, za potpuni doživljaj. Cena je 13.000 dinara. Mermerna ploča je bila već prodata u momentu fotografisanja, a siguran sam da bi fotografu koji fotografiše proizvode bila zlata vredna, a cena joj je bila 15 evra. A ukoliko želite da budete prijatelj sa prirodom, a imate terasu ili dvorište, drvena kućica za ptičice će vam izmamiti osmeh na lice. Njena cena je 600 dinara.

Cvetni bucko

Cvetni bucko 6.000 dinara

Cvetni bucko, kako sam ga nazvao, je sukulent koji ima oreol od ružičastih cvetova. Zasigurno mu je trebalo puno godina da bude ovako velik i božanstven! Takva mu je i cena – 6.000 dinara.

Tri dragulja za kraj

Bokal je procenjen na 300 dinara....
Bokal je procenjen na 300 dinara....
... dok je sat zacenjen na 10€.
... dok je sat zacenjen na 10€.

I za kraj, imam tri dragulja!

Glineni bokal u plavoj boji sa izrezbarenim šarama i retro ovalni sat su apsolutni favoriti u domenu dekora! Bokal mogu da zamislim u ulozi vaze, sa prelepim velikim božurima u beloj boji u njemu, dok ovalni sat, sa polu-oljuštenom ručkom, može da bude potpuno šik element u kancelariji ili poklon zaljubljeniku u retro dizajn. Fontovi, oblik i dizajn nekoga će oboriti sa nogu!

Bokal je procenjen na 300 dinara, dok je sat zacenjen na 10 evra. Prodavac tvrdi da radi.

Ultimate dragulj

Pisaća mašina košta samo 500 dinara

Ukoliko volite zvuk pisaće mašine ili imate tendenciju da pišete stihove, ova tbm de Luxe pisaća mašina će vas koštati – 500 dinara! Čak je prodavac ostavio prostora za cenkanje, pa sam siguran da biste mogli da je pazarite i za nižu cifru. Sve u svemu, pleniće svojom lepotom u nečijem životnom prostoru ili možda ateljeu. Komad za pisca, vizuelnog umetnika ili kolekcionara, a cena i više nego povoljna. Ova pisaća mašina odnosi titulu dragulja Najlona za jun 2020. godine!

Foto: Aleksandar Topić