Nemačka kompanija Midgard u čast stogodišnjice od osnivanja Bauhausa rešila je da reprodukuje podesivu lampu koja je prvi put proizvedena u ovom periodu.

Kompanija je osnovana iste godine kada i slavna za arhitekturu i dizajn, 1919. godine i u njoj se proizvodila podesiva lampa TYP 113. Pre četiri godine preduzetnici iz Hamburga preuzeli su rad kompanije i rešili da stogodišnjicu Bauhausa obeleže tako što će izbaciti ograničenu seriju ove lampe. U prodaji će biti dostupno samo 100 primeraka TYP 113, prenosi Dezeen.

Lampa je prvobitno nastala kao odgovor na rešenje lošeg osvetljenja na fabričkim radnim stolovima. Slavni arhitekta Valter Gropijus koristio ih je kasnije za opremanje Bauhaus škole u Desau.

Svaki komad lampe u ovoj ograničenoj seriji proizveden je ručno sa originalnim alatima.

Ova lampa bila je inovacija kada se pojavila u dvadesetim godinama prošlog veka i zaslužna je za komercijalnu proizvodnju zglobnih lampi. Napravljena je od dela koji se fiksira na površinu stola ili nekog drugog dela nameštaja, niklovane cevi koja je potpuno pokretljiva i glave lampe. Pokretljivost omogućava korisniku da povuče lampu ka sebi i namesti glavu tako da svetlost pada pod uglom koji njemu odgovara.

Kada je kompanija ponovo počela sa radom, lampa je otkrivena na fotografijama iz arhiva. Zanimljivo je to da podaci da nigde ne mogu pronaći podaci o ovom proizvodu, čak ni u arhivama Bauhausa u Berlinu. Jedini podaci nalaze se u beležnicama jedne učenice koja spominje podesive lampe.

Ručni rad

Svaki komad lampe u ovoj ograničenoj seriji proizveden je ručno sa originalnim alatima. Kompanija je odlučila da ne menja originalan izgled, jer na ovaj način žele da daju neku vrstu omaža ovoj proizvodnji.

Fotografije: Jenner Egberts

Interesujete vas Bauhaus? U nastavku pročitajte 10 zanimljivih činjenica o ovoj školi arhitekture i dizajna.

100 godina Bauhausa: 10 stvari koje morate da znate