Kako bi evocirali duh stana dvadesetih godina prošlog veka, arhitekte su uradile kompletnu rekonstrukciju starog stana u centru prestonice.

Smešten u atraktivnoj stambenoj zgradi iz dvadesetih godina prošlog veka u pešačkoj zoni Obilićevog venca, arhitekte iz beogradskog studija Autori, poznate po projektima kao što su Mokrinske kuće, stan za Katarinu i Igora ili poslovni prostor Catena Media, imali su zadatak da naprave malu urbanu oazu i to tako da evociraju duh starog Beograda i građanski stil.

Međutim, posao nije bio nimalo lak s obzirom na to da je zatečeno stanje bilo veoma loše. Stan od 130 metara kvadratnih je bio ruiniran, a svaki element koji je poticao iz ere njegovog nastanka bio je ili uništen od strane bivših vlasnika ili toliko zapušten da je morao da bude uklonjen. Ali Autori nisu odustali od izazova…

Postavljen je chevron parket, a ovaj francuski slog u hrastovom drvetu poslužio je kao sjajna podloga za ceo enterijer.

Kako bi evocirali duh stana dvadesetih godina, arhitekte su sarađivale s kraljevačkom kompanijom GIR koja je prema njihovom dizajnu izradila sve elemente enterijera kuhinju, obloge zidova, plakare, prozore, vrata, sokle, kupatilske ormariće, trpezarijski sto

Na podu je postavljen chevron parket, a ovaj francuski slog u uljenom hrastovom drvetu poslužio je kao sjajna podloga za ceo enterijer.

Stakleni panel po meri

Stan je podeljen u dve zone – dnevnu i mirnu. Dnevna zona je orijentisana ka ulici i sastoji se od kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka i upravo se u njoj nalaze centralni komadi enterijera. To je pre svega kružni trpezarijski stan napravljen od uljenog hrasta u crnoj boji koji je proizveden u GIR-u. Stakleni panel koji deli trpezariju od kuhinje izradila je po dizajnu arhitekata mala italijanska zanatska radionica.

Kamin i kuhinja u kamenu

Kuhinja je takođe poseban enterijerski detalj jer ima kružne završne elemente napravljene od MDF-a u nežnoj sivoj boji koja preovladava u celom enterijeru. Na ovaj materijal odlično se nadovezao Veneto Bianco kamen koji je korišćen za izradu radne ploče ali i kamina.

Dobijen je enterijer koji odiše lakoćom, prozračnošću, svežinom ali i skandinavskom jednostavnošću.

Plakar koji je u središtu stana izrađen je od panela furnira hrasta sa ručno lepljenim letvicama od punog drveta.

Umirujuća zona

Spavaću zonu karakteriše dizajn koji prati ideju iz dnevne zone pa je tako i ovde primenjen umirujući monohromatski kolorit.

Tako je dobijen enterijer koji odiše lakoćom, prozračnošću, svežinom ali i skandinavskom jednostavnošću.

Pogledajte sve fotografije:

Stan O na Obilićevom vencu po projektu studija Autori; Fotografije: Relja Ivanić
Stan O na Obilićevom vencu po projektu studija Autori; Fotografije: Relja Ivanić

Osnova stana „O“ na Obilićevom vencu:

Osnova stana od 130 kvadrata na Obilićevom vencu; Studio Autori

Faktografija:

  • projekat: Studio AUTORI
  • ime: privatni stan ‘’O’’
  • površina: 130 m2
  • godina: 2019.
  • lokacija: Beograd
  • fotografije: Relja Ivanić