Planirate novu kuhinju? U troškove ne spadaju samo stolarski radovi, već će vas pri renoviranju sačekati brojni radovi koji značajno podižu cenu celog poduhvata. Saznajte kako da lakše organizujete svoj budžet!

Na primeru kuhinje površine od 6 metara kvadratnih u stanu s početka osamdesetih godina prošlog veka, analiziraćemo koje troškove možete da očekujete prilikom renoviranja vaše kuhinje.

U ovom primeru, kuhinja je bila stara oko 40 godina pa je bilo potrebno promeniti pločice ali i doraditi instalacije – kako elektro tako i vodovoda i kanalizacije. Radova je bilo puno, pa smo zato za vas spremili video-prilog kroz koji se može sagledati svi radovi.

Pogledajte video:

Rušenje stare kuhinje: cena oko 200 evra

Koji svi radovi ulaze u renoviranje jedne kuhinje? Krenimo redom – od rušenja! Nakon demontaže stare kuhinje, skinute su postojeće podne i zidne pločice kojih je ukupno bilo oko 15 kvadrata. S utovarom šuta u džakove i odnosom na deponiju pomoć manjeg kamiona, cena ovih radova iznosila je oko 200 evra. Kako ne biste stvarali divlje deponije ostavljanjem šuta pored kontejnera, pročitajte kako se možete rešiti šuta i starog nameštaja na pravilan način.

Kuhinja nakon demontaže stare kuhinje i skidanja pločica

Nove instalacije: cena oko 270 evra

Nakon rušenja, na red dolaze instalacije. U našem slučaju, radili smo doradu instalacija vodovoda i kanalizacije, odnosno, dodali smo instalaciju za mašinu za sudove. Cena ovih radova, s materijalom, koštala je oko 150 evra.

Pored ViK, uređene su elektroinstalacije odnosno zamenjena je elektrogalanterija, pojedine postojeće utičnice su pomerene na novu poziciju, a neke nove utičnice su dodate. Cena ovih radova je iznosila oko 120 evra.

Spoj nove keramike i radne ploče sa silikonom

Nova keramika: cena oko 390 evra

Naravno, potrebna vam je nova keramika. Cena keramike zaista može da varira od 8 pa do čak 60 i više evra/m2. U našem slučaju kupljena je domaća keramika i plaćena je u proseku oko 9 evra/m2 za pod i za zid (ukupno kupovina keramike 160 evra).

Lepljenje keramike na pod i na zid površine 17m2 (podna keramika 6m2+sokle+zidna keramika 8m2), koštalo je 230 evra. U ovu cenu je bio uključen sav potreban materijal odnosno lepak, lajsne i fug masa.

Obrada zidova: cena oko 150 evra

Molerski radovi (krpljenje rupa posle instalatera, gletovanje, postavljanje ugaonih lajsni i krečenje poludisperzivnim bojama plafona i zidova u svetlim tonovima) za površinu plafona od 6 m2 i zidova oko 18 m2 iznosila je 150 evra.

Nova tehnika i oprema: cena 1.430 evra

Za ovu kuhinju nabavljena je nova tehnika i oprema. Napominjemo da su cene tehnike vrlo različite i da cena može drastično da varira od odabira brenda. U našem slučaju cene su bile sledeće

 • Sudopera sa dva korita: 110 evra
 • Slavina: 50 evra
 • električna ploča za kuvanje: 250 evra
 • Ugradna rerna: 230 evra
 • Teleskopski aspirator sa dekorativnom metalnom lajsnom: 150 evra
 • Mašina za sudova (u našem slučaju je zadržana stara): 340 evra
 • Frižider (u našem slučaju je zadržan stari): 300 evra

Izrada kuhinje po meri: cena 1.680 evra

Ukupna dužina donjih elemenata naše kuhinje je 550, a visećih elemenata 280 centimetara. Korpusi kuhinje su izvedeni u univeru, frontovi u bojenom MDF-u, a korišćen je kvalitetniji okov. Za njeno pravljenje bila je neophodna jedna tabla MDF-a za frontove, tri table univera za korpuse i dve radne ploče.

Da je kuhinja rađena od univera, umesto od MDF-a, i sa povoljinijim okovima, bila bi jeftinija oko 25 posto.

Frontovi kuhinje napravljeni su od MDF-a sa rezbarijom izvedenom na CNC mašini. Ukupna cena ove kuhinje iznosila je 1.680 evra.

Naravno ukoliko bi se koristili jeftiniji materijali, odnosno, kada bi se umesto MDF koristio univer s povoljnijim okovima, cena bi bila znatno jeftinija. Zajedno sa stolarima iz firme GN Line analizirali smo cene i došli smo do zaključka da bi kuhinja s frontovima u univeru koštala oko 1.200 evra.

Dakle, cena kuhinje veoma zavisi od upotrebljenih materijala. Na vama je da definišete budžet, a ovaj tekst bi vam trebao pomoći u tome.

Frontovi kuhinje od bojenog MDFa sa rezbarijom izvedenom na CNC mašini

Rekapitulacija troškova

 • Rušenje stare kuhinje: cena oko 200 evra
 • Nove instalacije: cena oko 270 evra
 • Nova keramika: cena oko 390 evra
 • Obrada zidova: Cena oko 150 evra
 • Nabavka nove tehnike i opreme : cena 1.430 evra
 • Izrade kuhinje: cena 1.680 evra
 • Ukupna cena nove kuhinje : 4.120 evra

Napominjemo da su cene informativnog karaktera i važe za konkretni slučaj. Ovim tekstom želeli smo da vam skrenemo pažnju na troškove koji će mogu sačekati ako krenete u renoviranje kuhinje pa ćete samim tim moći lakše organizujete budžet. Nadamo se da smo vam u tome pomogli. Spremni za renoviranje?

Pogledajte kako se pravi kuhinja po meri.