Sećate li se časova likovnog u osnovnoj školi i svojih prvih susreta sa bojama i oblicima? Verovatno ste još tada naučili neke osnovne stvari o estetici i vizuelnim pravilima, koja primenjujete i dan danas.

Stoga, ko je su bolje osobe da vas posavetuju o dekoraciji od onih kojima je umetnost zvanje i zanimanje. Apartment Therapy je napravio selekciju od 5 najvažnijih saveta za dekoraciju doma koje možete čuti od profesora umetnosti.

Ograničite upotrebu boja

Kada je u pitanju izbor boje, svi umetnički stručnjaci se slažu da je bitno ne preterivati. Mnogi vole boje i uživaju da ih koriste, ali ipak za najbolji vizuelni utisak bolje je biti umeren. Možda vam u teoriji zvuči kao sjajna ideja, ali ipak nemojte svaku sobu obojiti u neku novu boju. Odaberite boju koja će dominirati u vašem domu.

I znate šta? Neutralne boje su vaš najbolji saveznik, pomažu vam da istaknete ostane nijanse. Takođe, pročitajte malo o uticaju svake boje na raspoloženje pre nego što doneste konačnu odluku.

Fotografija: Aimée Mazzenga

Iskoristite ceo prostor

Otvoren prostor je jako oslobađajuć, ali u malom stanu je taj osećaj zaista teško postići. Zbog toga stručnjaci iz oblasti umetnosti savetuju da iskoristite svaki kutak na pametan način, tako da svaki predmet ima svoje mesto. Suprotno mišljenju, umetnici ne vole nered, već vole da organizuju stvari na sebi svojstven način. Bitno je da je sve na dobar način iskorišćeno i da ne postoji haos, jer to je ono što male prostore čini još manjim.

Fotografija: Minette Hand

Donesite uspomenu s putovanja

Retki su oni koji nešto ne donesu sa putovanja, jer to je uvek lepa uspomena i može vam poslužiti kao autentična dekoracija u kući. Trudite se kupujete umetnička dela gde god odete, na taj način ćete obogatiti svoju umetničku kolekciju, a dom će vam biti bogatiji za predmete kupljene širom sveta.

Fotogafija: Lauren Kolyn

Oslanjajte se na belu boju

Ukoliko želite da igrate sigurno, sa belim zidovima nećete pogrešiti. Čak, u većini situacija oni su najbolji izbor. Bela boja je izbor za zidove i u većini galerija, jer na ovaj način sve ostalo dolazi do izražaja i neke greške će vam biti manje vidljive. Kada je reč o malim životnim prostorima, onda nemojte ni da razmišljate o izboru boje za zidove – bela je definitvno najbolja.

Fotografija: Bev Wilson

Dodajte lični pečat

Neka vaš dom govori o stvarima koje volite i trudite se da budete autentični. Niko se neće oduševiti i iznenaditi ukoliko u vašem dnevnom boravku vidi ukras dostupan u velikim trgovinskim lancima. Međutim, ako pronađete nešto nesvakidašnje na obližnjem buvljaku i to se savršeno slaže sa pričom vaše ličnosti i vašeg doma, napravićete pun pogodak.

Fotografija: Ellie Arciaga Lillstrom

Koji savet vam se najviše dopada?