Boja koju najviše volite mnogo govori o vašoj ličnosti. Mnogi od nas, kada dekorišu svoj životni prostor ne razmišljaju previše o tome koje boje unose u njega, jer ne znaju da one utiču na nas svakodnevno, na naša razmišljanja i raspoloženje.

Određena boja i njene nijanse izazivaju isti efekat kod većine ljudi, iako na to može da utiče starosna dob, ali i mesto na kom živite. Zbog toga, pre nego što dohvatite četku i valjak u ruke, dobro razmislite. Boje u vašem domu treba da budu odraz vaše ličnosti, a trik je u tome da ih iskoristite na pravi način. One imaju moć da promene oblik i veličinu nameštaja, ali i same prostorije. Iako ovo može zvučati previše komplikovano, kada se saznate osobine određenih boja sve će vam biti lakše i jednostavnije.

Kako savetuje portal Freshome, pre uređenja doma, razmislite o svakoj prostoriji posebno i o tome koje je njena namena. Najbolje je da krenete od boje nameštaja, podova i ostalih predmeta koje nećete tako često menjati i da na kraju njima prilagodite boju zidova. Kada pronađete ono što vam se dopada, ograničite se na tri ili četiri boje u jednoj prostoriji, jer sve više od toga učiniće prostor pretrpanim. Boju zidova najlakše možete promeniti, pa neka to bude deo na kojem ćete eksperimentisati.

Boje deluju na tri osnovna načina: aktivno, pasivno ili neutralno. Vrlo lako možete uskladiti boje u prostoru sa vašim ličnim željama i sa namenom same prostorije. Svetlim bojama postižete prozračnost i prostranost i činite sobe većim i svetlijim, dok tamne boje deluju sofisticirano i toplo.

Crvena: snažan utisak

Najintenzivnija boja, podiže nivo energije i utiče na nivo adrenalina kao ni jedna druga. Ukoliko se nalazi u dnevnom boravku ili trpezariji može da podstakne ljude na razgovor, a u ulazima ostavlja snažan prvi utisak. Utiče na ubrzan rad srca i povišen pritisak, pa je previše stimulativna za spavaće sobe, ali možda je upravo to efekat koji želite da postignete.

Žuta: bebe plaču?

Glavna asocijacija na sunce i sreću je upravo ova boja. Odličan je izbor za kuhinje, trpezarije i dnevne sobe, gde će uticati na energiju. Šalje poruku dobrodošlice, pa može biti dobra za ulaze i predsoblja. Iako odiše pozitivnom energijom, nije dobra kao osnovna boja.

Istraživanja su pokazala da vas može učiniti nervoznim, a bebe takođe plaču kada se nađu u žutim sobama. Kao osnovna boja stvara osećaj frustracije i besa, pa je najbolje je koristiti kod detalja ili određenih komada nameštaja.

Plava: smanjuje otkucaje

Suprotno crvenoj, plava boja snižava krvni pritisak i smanjuje otkucaje srca. Njen opuštajući efekat čini je idealnim izborom za spavaće sobe, ali i za kupatila. Budite oprezni sa pastelnim nijansama ove boje, jer izazivaju neugodno hladan osećaj, posebno u prostorijama gde dopire malo dnevnog svetla.

Ukoliko želite da iskoristite opuštajući efekat ove boje u prostorima u kojima provodite dosta vremena, birajte svetlije nijanse, kao što su azurna i tirkizna. Kao glavna boja može biti dobar izbor za postizanje umirujućeg efekta, ali ovo pravilo važi samo za svetlije nijanse. Suprotan efekat ima tamno plava, koja izaziva osećaj tuge, stoga je ne treba birati kao osnovnu boju.

Zelena: oslobađa od stresa

Nastala kombinacijom osvežavajuće plave i vedre žute, zelena boja će najviše prijati vašem oku. Upravo zbog ove svoje osobine ona je pogodna za skoro svaku prostoriju u kući. U dnevnoj sobi uticaće na osećaj udobnosti, ali će vas podsetiti i na bitnost zajedništva. Ima smirujući efekat kada se koristi kao glavna boja, jer oslobađa od stresa i pomaže vam da se opustite. Savršen izbor za spavaću sobu.

Ljubičasta: Smiruje prostor

Najtamnija nijansa ove boje asociraće vas na luksuz i sofisticiranost, a ima i određenu dozu dramatičnosti. Odlična je kao dodatak nekoj osnovnoj boji. Svetlije nijanse, kao što je boja lavande, unose istu smirenost u spavaće sobe kao plava, ali bez rizika izazivanja hladnog osećaja.

Narandžasta: širenje entuzijazma

Energična boja, koja će uticati na vaš entuzijazam. Upravo zbog ovih osobina odlična je za vaš kutak za vežbanje, jer će vam uvek dati dodatnu energiju. Nije dobar izbor za dnevnu i spavaću sobu.

Neutralne boje (crna, siva, bela i braon)

Predstavljaju osnovu za dekorisanje i uređenje svakog prostora. Njihova najbolja osobina je fleksibilnost i mogućnost dodavanja bilo koje boje. Crnu je najbolje koristiti u malim dozama, za detalje. Stručnjaci smatraju da je svakoj prostoriji potrebno makar malo crne boje, kako bi sve ostale lakše došle do izražaja.

Grimizna: ne kao glavna boja

Nijansa jarko crvene boje koja može da izazove razdražljivost, osećaj besa i uznemirenosti. Savet je da se izbegava kao glavna boja, jer sedenje u sobi obojenom ovom nijansom može da naruši mir i harmoniju.

Boja plafona i njen uticaj na prostor

Čak jednu šestinu prostora predstavlja plafon, koji najčešće bude ofarban u belo. Decenijama je vladalo mišljenje da je ovaj izbor boje najbezbedniji i najbolji za plafon. Uopšteno govoreći, plafoni koji su svetliji od zidova čine prostoriju višom, a oni tamniji nižom. No, to ne mora nužno da ima klaustrofobičan efekat. Šta više, ukoliko želite da postignete osećaj intimnosti, ofarbajte plafon u tamniju boju od boje zidova.

Neka vam ovi saveti budu dobra polazna tačka u pronalasku prave boje, ali ne zaboravite da je vaš dom treba da ima lični pečat i da je najvažnije da se vi dobro osećate u njemu.

Fotografije: Freshome, Pixabay