Verovatno niste do sada mnogo razmišljali o šarkama, ali njen tip ne utiče samo na cenu već i na izgled vrata. Razlika u tipu šarki i brave može da iznosi i do 150 evra po vratima. Zato pažljivi pročitajte ovaj tekst!

Postoje dva tipa šarki koja se najčešće koriste za ravno rezana unutrašnja vrata (ravno rezana vrata nemaju falc kao sto uglavnom imaju stariji modeli vrata), a to su klasične i skrivene šarke.

Klasične šarke

Drugi tip su klasične šarke koje su vidne (brodske šarke) i kada su vrata zatvorena. Ove šarke su manjeg kvaliteta ali zato znatno povoljnije. Takođe se uglavnom stavljaju po tri komada na jedno krilo. Cena od 2 do 10 evra/komadu. Uglavnom se u stavlja redovna AGB brava sa ključem, cilindrom ili leptir. Znači cena šarki i brave za jedna vrata je do 50 evra po vratima.

Klasična šarka za unutrašnja vrata

Skrivene šarke

Prva i skuplja verzija su ukopane, to jest, skrivene šarke u kombinaciji s magnetnom bravom. Ove šarke nisu uopšte vidne kada su vrata zatvorena, a magnetna brava čini da prihvatnik je mnogo manji i diskretniji. Cena magnetne brave je oko 12-15 evra/komadu (npr, AGB brend) dok se cena skrivenih šarki kreće od 10 evra do 60 evra po komadu – a cena zavisi od proizvođača.

Uglavnom se na vrata standardne veličine postavljaju tri komada ovih šarki što znači da cena skrivenih šarki sa magnetnom bravom može da košta i do 200 evra po vratima! Napominjemo da se stavljaju tri komada šarki ne toliko zbog nosivosti koliko da bi se sprečilo krivljenje vrata. Ove skuplje varijante šarki mogu da se šteluju.

Skrivena šarka za unutrašnja vrata

Šta je bolje?

U poslednje vreme se sve više ljudi odlučuje za ukopane šarke i magnetnu bravu zato što je to estetski daleko lepše, ali i skuplje rešenje.

Kada idu ukopane šarke, umesto saća kao ispune stavlja se ekstrudirana iverica koja je bolji i termo i zvučni izolator. Ta vrata su nešto teža ali i kvalitetnija.

Foto: Dizajnenterijera.rs