Šta mislite o tome da dobijete neki komad nameštaja na određeno vreme? Verujemo da ste razmišljali o ovoj opciji, a Ikea je najavila da uskoro planira da započne ovu praksu kao deo globalne održivosti i društvene odgovornosti.

Mogućnost iznajmljivanja će, u probnom periodu, biti dostupna samo na području Švajcarske i na početku će se odnositi samo na kancelarijski nameštaj, prvenstveno stolove i stolice, a deo asortimana za iznajmljivanje biće i kuhinje.

”Kada pokrenemo ovaj kružni model, imaćemo mogućnost ne samo da prodamo proizvod, već i da vidimo šta se dešava sa njim i kako se mušterije brinu o njemu“, izjavio je za Deezen Torbjorn Loof, izvršni direktor Inter Ikea. On dodaje: ”Kada se završi period iznajmljivanja, nameštaj se vraća i na isti način može da se uzme nešto drugo. Umesto da ga bacimo, mi ćemo ga popraviti i biti u prilici da ga prodamo“. 

Zamena nameštaja u Škotskoj

Pored ove najavljene opcije iznajmljivanja nameštaja, kao deo društvene odgovornosti, kompanija Ikea u svojoj prodavnici u Edinburgu već svojim kupcima nudi opciju da donesu svoj stari nameštaj. Mogu da iskoriste nekoliko opcija: da ga ponovo izlože za prodaju u posebnom delu prodavnice namenjenom samo za to, da ga daju u dobrotvorne svrhe ili da dobiju vaučer u određenom iznosu. Do kraja juna 2019. godine ova opcija biće moguća i u Glasgovu.

Popravljanje umesto bacanja

Još jedna inovacija koju je pokrenula ova kompanija je uvođena timova za popravljanje. To znači da svi oni proizvodi koju su u transportu ili na neki drugi način bili oštećeni idu na popravku, ponovo se zapakuju i mogu da idu u prodaju.

Ikea takođe ima za cilj da ohrabri kupce da rade isto, da popravljaju stari nameštaj umesto što ga bacaju i kupuju novi. Zbog toga su u svoj prodajni asortiman uveli i rezervne delove.

Recikliranje tekstila

U nekim prodavnicama u Britaniji Ikea nudi mogućnost recikliranja starog tekstila, odnosno kupci mogu da donesu bilo šta od tekstilnog materijala, bez obzira da li je kupljeno kod njih ili ne, na recikliranje. Ova mogućnost biće uvedena u sve britanske prodavnice u narednih nekoliko meseci. Kao i kod zamene nameštaj, tekstil će se ponovo koristiti u proizvodnji, kako u ovoj kompaniji, tako i u ostalim njima partnerskim kompanijama.

„Cirkulana ekonomija se može postići samo kroz međusobnu saradnju. Pored toga što kupcima nudimo privlačnija i pristupačnija rešenja koja im omogućavaju da budu deo održivosti, mi takođe našim partnerima nudimo saradnju i prenošenje dragocenog iskustvo iz ove oblasti“, poručuju iz Ikee.

Ikea je kompanija koja svojim poslovanjem, načinom rada i maksimalnom angažovanošću na polju globalne održivosti pokušava da podigne nivo svesti o svim ekološkim problemima današnjice. Zavesa koja čisti vazduh, proizvod koji su nedavno najavili, takođe je deo ovih promena, a sve vezano za to pročitajte ovde.