Sprečavaju previše svetlosti da uđe u prostoriju, skrivaju vas od neželjenih pogleda, zadržavaju deo spoljašnje prašine i pre svega mogu biti vrlo dekorativne. U pitanju su zavese Gunrid, kojima vodeća švedska kompanija planira da doda još jednu funkciju – čišćenje vazduha.

Ikea je najavila novu generaciju zavesa čija površina se u toku proizvodnje tretira mineralima fotokatalizatora i na taj način se pri dodiru zavese sa sunčevom svetlošću dešava proces vrlo sličan fotosintezi u prirodi.

Pogledajte kako iz Ikee objašnjavaju proces proizvodnje ovog noviteta i njegov značaj:

Zavesa se u toku proizvodnje tretira mineralima fotokatalizatora i na taj način se pri dodiru zavese sa sunčevom svetlošću dešava proces vrlo sličan fotosintezi u prirodi.

Ova tehnologija prečišćavanja, prozivod saradnje Ikee i univerzitetskih institucija u Evropi i Aziji, radi i sa prirodnim i sa veštačkim svetlom, prenosi Dezeen. “Za mene je vrlo važan rad na proizvodima koji rešavaju realne probleme i koji su relevantni za ljude.“, objasnio je Mauricio Affonso, koji radi na razvijanju proizvoda u Ikei.

Zavesa Gunrid je osmišljena kako bi smanjila zagađenje vazduha, koje postaje sve ozbiljni problem današnjice. Prema podacima Ujedinjenih nacija, predviđanja su da će do 2050. godine 68 posto svetske populacije živeti u gradskim područjima, gde je kvalitet vazduha izuzetno loš.

Bolje navike za bolje sutra

Svetska zdravstvena organizacija navela je podatak da čak 91 posto populacije živi oblastima gde je vazduh zagađen toliko da premašuje dozvoljene granice, a efekti lošeg vazduha ubijaju oko sedam miliona ljudi širom sveta svake godine. “Osim što će ljudima omogućiti kvalitetniji vazduh kod kuće, nadamo se da će Gunrid zavesa povećati svest o zagađenju vazduha u zatvorenim prostorijama, inspirišući promene ponašanja koje doprinose čistiji vazduh”, smatra Lena Pripp Kovac, menadžer održivog razvoja Ikee.

Zavesa je prva u nisu proizvoda na kojem se isprobava ova tehnologija, a planovi za budućnost su da se taj proces prenese i na ostale tekstile.

Iz kompanije poručuju da su svesni toga da problem zagađenosti vazduha ne može biti rešen Gunrid zavesom, ali to je samo jedan od koraka koji žele da preuzmu i pomognu klijentima da vode bezbedniji i zdraviji život.

Gunrid zavesa za pročišćavanje vazduha biće dostupna u Ikea prodavnicama sledeće godine.