Novo luksuzno naselje u našoj prestonici dobilo je svoje prve stanare. Ovako izgleda jedan stan u Beogradu na vodi koji je uređen tako da se enterijerskim detaljima u prostor unese dašak prirode.

Beograd na vodi nova je top adresa u glavnom gradu, ali je ujedno i novi dom petočlane porodice koja je ovom naselju od betona i stakla htela da dobije što prirodniji i ušuškaniji ambijent. U tome im je pomogla arhitektica Sonja Brstina koja potpisuje enterijer ovog stana od oko 80 kvadratnih metara.

Pogledajte kako izgleda enterijer stana u Beogradu na vodi:

Najdominantniji komad rasvete je luster iznad trpezarijskog stola koji izgleda kao krošnja drveta s listićima koji isijavaju.

Dašak prirode u ovaj prostrani dom unesen je primenom prirodnih materijala kao što je koža na velikoj sofi u dnevnom boravku, mermer na trpezarijskom stolu, neobrađeno drvo na podnim i zidnim lampama od Ideal Luxa, ali i efektan Moooi luster u obliku krošnje drveta s listićima koji isijavaju. Međutim, upravo ispod ovog fascinantnog rasvetnog tela krio se najveći problem u ovom stanu.

Izazovi u trpezariji

Naime, najveći problem bio je kako smestiti klasičan trpezarijski sto – za njega jednostavno nije bilo mesta. Nakon rešavanja funkcije stana, Sonja je došla na ideju da iskoristi kvadratnu formu trpezarijskog stola priljubljenog uz šank gde su samo sa tri strane smeštene stolice. Tako je rešen kompletan ambijent koji se naslanja na kuhinju.

Kuhinja je došla uz stan ali su i ovde napravljene neke sitne izmene. To je urađeno tako što je dodata zidna drvena obloga koja je prenesena i na plafon i tako je osvežen izgled ove jednostavne kuhinje.

Estetika i udobnost u dnevnom boravku

Na kuhinju i trpezariju naslanja se dnevni boravak u kojem je osnova ideja bila udobnost i funkcionalnost. Tako su se u njoj pored kožne sofe, našle i dve fotelje u štofu, klub-sto s mermernom pločom, TV komoda osvetljenja pozadinskim LED svetlom kao i dve Flos visilice IC. Sva rasveta uzeta je u firmi LSDesign.

4 kreveta u dečijoj sobi

Spavaći blok, koji je s dnevnom sobom povezan preko degažmana, nije ništa manje interesantan. Njega čini spavaća i dečija soba kao i dva kupatila. Najveći izazov u dečijoj sobi bilo je smestiti čak četiri kreveta u jednoj sobi! Ovo je izvedeno tako što je od punog drveta napravljen krevet na sprat u dva pravca, s tim što se jedan ležaj izvlači. Ovakvim kompleksnim parčetom nameštaja odgovoreno je glavnom izazovu u dečijoj sobi.

Od punog drveta napravljen je krevet na sprat u dva pravca, s tim što se jedan ležaj izvlači.

U dečiju sobu stao je i radni sto sa dve stolice kao i plakar za odlaganje garderobe i igračaka. Dečiju sobu krase crno-beli detalji, i akcenti postignuti žutom bojom.

Roditeljska oaza

Treća prostorija u stanu je spavaća soba koja je prava mala roditeljska oaza. Njom dominira veliki bračni krevet s jastucima u floralnim motivima, detalji inspirisani prirodom ali i interesantna rasveta poput noćne lampe i visilice iznad kreveta.

I u spavaćoj sobi je nađeno mesta za radni sto, koji naravno može poslužiti i za šminkanje.

Tačka na i

Nakon ubacivanja završnih detalja koji čine jedan prostor kompletnim, stavljena je tačka na i. Enterijer je zahvaljujući upotrebom prirodnih materijala i motiva dobio upravo ono što je porodica ispočetka i želela – ambijent u kojem iako se nalaze u gradskom grotlu zapravo žive s daškom prirode.

U nastavku pogledajte fotogaleriju celog stana:

Fotografije: Igor Conić