Kako da opremite stan za izdavanje, tako da on izgleda lepo i funkcionalno a da pritom ne košta puno? Zvuči nemoguće, ipak otkrićemo vam 5 načela enterijerskog uređenja stanova za izdavanje!

U novoj zgradi u centru centru Novog Sada, vlasnici su kupili stan sa željom da ga urede funkcionalno i dopadljivo, a opet sa malim budžetom jer je on predviđen za izdavanje. Taj zadatak poverili su arhitektici Sonji Brstini koji potpisuje projekat enterijera ovog stana od 43 metara kvadratnih, a kako je on realizovan do kraja možete pogledati u sledećem video-prilogu:

Pogledajte video:

Stan je dvosoban sa klasičnim rasporedom za novogradnju ali i sa dugačkim ulaznim hodnikom pod uglom što je realna mana ovog stana. A upravo tu dolazimo do prve tajne uređenja stanova za izdavanje.

1. Funkcionalnost stana

Sređivanje stana namenjenih za izdavanje zahteva poštovanje nekoliko osnovnih načela. Na prvom mestu, stan mora biti funkcionalan. Da bi se rešila funkcija ulaznog dela, u ugao hodnika smešten je veliki orman pod uglom, kako bi se dobilo dosta prostora za odlaganje ali i kako bi se preko ogledala na frontu videlo ko je na vratima.

Zahvaljujući odabranom materijalu za frontove i čistim linijama, kuhinja ne remeti sklad jedinstvenog ambijenta.

Međutim, još je važnije razrešiti funkciju u dnevnom boravku u sklopu kojeg je kuhinja i trpezarija. Zahvaljujući odabranom materijalu za frontove, jednostavnošću i čistim linijama, kuhinja ne remeti sklad jedinstvenog ambijenta.

„Kuhinja je jednostavna, lepa i funkcionalna. I nema se osećaj da je kuhinja tako blizu dnevne sobe“, kaže vlasnica stana.

2. Lako održavanje

Pošto je stan namenjen za izdavanje veoma je važno da se on jednostavno održava. Zato vodite računa o zidovima, podovima, materijalima i svim uređajima u kući da budu što jednostavniji za održavanje s jedne strane, a ipak dovoljno kvalitetni da izdrže veću frekvenciju ljudi s druge strane.

Kako bi se ispoštovalo ovo načelo, na zid je stavljena beton tehnika koja je veoma otporna pa se teško može oštetiti. Kada se isprlja, može se oprati sunđerom što ne bi bio slučaj da je na primer postavljena tapeta.

I u spavaćoj sobi se pazilo da održavanje bude jednostavno pa je tako umesto klasičnog uzglavlja kreveta, napravljen zid od univera koji se lako čisti, a pritom izgleda atraktivno.

3. Otporan nameštaj

U malim stanovima bitno je da nameštaj ne zauzima puno prostora kako bi se omogućilo lako kretanje kroz stan. Arhitektica Sonja Brstina je za dnevni boravak napravlila klub sto od masivne ploče jasena koji je oslonila na metalne nogice. Čak i oni koji nisu pažljivi sa nameštajem neće moći tako lako da oštete ovo parče nameštaja.

Trpezarijski sto je takođe od drveta koji ne može tako lako oštetiti, dok su stolice bez tapacirunga na naslonima koji je podložan habanju.

4. Manji budžet

Kod stanova na dan ili za izdavanje mora se naravno obratiti pažnja na budžet. Dakle, opremanje stanova ne sme da bude skupo!

Kako bi se što manje smanjili izdaci za opremanje, u ovom stanu slike nisu kupovane već su odštampane na velikom formatu. Takođe, stavljen je tepih od veštačkih materijala koji je povoljan, a opet dobro izgleda i lako se održava. Ugaona sofa je jedna od najpovoljnijih na tržištu, ali to ne znači da ona izgleda loše. Naprotiv.

Pogledajte celu fotogaleriju

Fotografije: Igor Conić