Umetnička galerija ili prostor za život? Može li i jedno i drugo? I da li bi bilo dovoljno funkcionalno? Jedan portugalski stan pravi je primer kako je skulptura poslužila kao inspiracija za jedan neobičan enterijer.

Studio Corpo renovirao je stan u portugalskoj turističkoj oblasti Vilamoura u Algarveu. Specifičnost ovog prostora leži u tome da su dizajneri i arhitekte koji su radili na ovom projektu izbrisali granice između arhitekture i skulpture, pa i enterijera. Unutar potpuno belog prostora nalaze se tri dominantna žuta objekta, koja su pojedinačno postavljena, prenosi Designboom.

Žute skulpture

Komadi nameštaja koje vidimo u ovom apartmanu podsećaju na neke arhitektonske oblike, više nego na nameštaj. Međutim način na koji su iskorišteni, kao i mesto na kom se nalaze u stanu daje im potpuno funkcionalnu ulogu. Boja, nijansa između žute i narandžaste, doprinosi vedrini i autentičnosti.

U ovom prostoru izbrisane su granice između arhitekture i skulpture, pa i enterijera.

Odsustvo zidova u stanu takođe je nadomešteno upotrebnom žutih komada nameštaja – pomoću njih stvorena je neka vrsta prostorne hijerarhije. Na ovaj način napravljeni su hodnik, dnevna soba i spavaća soba sa panoramskim pogledom na okolinu. Manjak detalja i drugih boja, kao i jednostavnost svih komada nameštaja čine ovaj apartman minimalističkim i jednostavnim, uz neizostavno skretanja pažnje na žute skulpture.

Pogledajte još fotografija: 

Fotografije: Alexander Bogorodskiy