Najbolja mesta za lov na stari nameštaj su buvljaci, antikvarnice i internet prodaja. Izbora je mnogo, ali kako da napravite pravu razliku između ”skrivenog blaga” i predmeta koji ne zaslužuje vašu pažnju i vaš novac?

Razlozi za kupovinu polovnog nameštaja su mnogobrojni. Pre svega, zabavno je i nepredvidljivo, jer nikada ne znate šta ćete sve naći i na kakvo blago od nameštaja možete da naiđete. Drugo, reciklirate i time činite dobro za našu planetu. Treće, obnavljanjem polovnog nameštaja možete maksimalno da izrazite svoju kreativnost i da određeni predmet prilagodite vašem stilu. Sigurni smo da imate još neki razlog, a Apartment therapy vam prenosi 8 ključnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada kupujete antikvarni nameštaj.

1. Proverite kako je nameštaj napravljen

Pod ovim podrazumevamo da li je napravljen u fabrici ili je ručno pravljen. Naravno, ručno pravljen nameštaj ima daleko veću vrednost, posebno kada govorimo o antikvarnom nameštaju. Na komadima nameštaja sačinjenim od drveta, postoji jednostavan način da to proverite – ukoliko na drvetu vidite zupčaste, stolarske spojeve znači da je nameštaj nije napravljen u fabrici. Međutim, ako ne vidite ove spojeve znači da je nameštaj spajan uz pomoć lepka, što je odlika fabričke proizodnje.

2. Obratite pažnju na sve detalje izrade

Na delovima kao što su fijoke možete proveriti da li je nameštaj izrađen ručno ili u fabrici i na taj način znati vreme kada je napravljen. Fabričku proizvodnju vezujemo za 20. vek, a ručnu za periode pre toga. Kada otvorite fijoku proverite da li se na unutrašnjoj strani nalaze matice od šrafića i tako ćete znati da li su ručke zalepljene ili ušrafljene u fijoku. Ovo vam ne mora biti potpuno siguran postupak, ali ako je u proizvodnji korišćen lepak ovaj komad nameštaja datira iz novijeg doba.

3. Pokušajte da pronađete neku etiketu ili oznaku

Proverite zadnju stranu ili dno komada koji vam je zapao za oko. Često se na ovim delovima nalazi požuteli papir sa nekim osnovnim informacijama o proizvodu, kao što su godina proizvodnje, materijali i autentičnost. Ukoliko nema etikete, možda pronađete tragove olovke i skriveni potpis.

4. Proverite da li postoji oštećenje

Oštećenja tražite na onom delu gde se određeni komad nameštaja najviše troši. Pa tako na sofama, foteljama kaučevima dobro pogledajte sedalne delove, na stolicama proverite naslove, na teškim komodama proverite nogice, jer se ovi komadi najčešće vuku po kući. Razmislite dobro o tome na koji način se upotrebljava određeni predmet i kako ćete ga vi upotrebljavati i izvršite proveru. S druge strane, pukotine na drvetu neka vas ne brinu previše. Drvo se širi i skuplja i to je nešto što se vrlo lako može srediti i ne umanjuje vrednost.

Kupujte samo ono što vam se stvarno dopadne; Foto: Jazmin Quaynor on Unsplash

5. Proverite da li je popravljeno ili zamenjeno

Dobro obratite pažnju da li je neki deo nameštaja zamenjen novim delom ili je stari deo popravljen ili pričvršćen. Dodavaje novih delova značajno umanjuje vrednost i autentičnost starog nameštaja.

6. Odlučite da li želite da obnavljate nameštaj ili ne

Obično postoje dva načina razmišljanja kada su ovakve stvari u pitanju. Jedni smatraju da stari nameštaj nikako ne treba obnavljati i da je njegovo originalno stanje deo istorije koja se sme dirati, dok drugi nemaju ništa protiv restauracije i obnavljanja. Brazdasta površina ili blago napukli lak su skoro sigurni znaci da je komad u originalnom stanju. Iako originalna završna obrada može pokazivati koliko je neki komad star, ponekad ove promene utiču na orginalno stanje drveta ili nekog drugog materijala i obnavljanje može samo pozitivno da utiče na izgled.

7. Pratite aukcije na internetu

Iako su buvljaci pravo blago za sve lovce antikvarnog nameštaja, nemojte zaboraviti da pratite aukcije na internetu. Na našim prostorima dominiraju sajtovi kao što su Limundo i Kupindo, a bacite ponekad pogled i na KupujemProdajem. Kod ovakvih stvari je uvek bolja kupovina uživo, jer možete detaljno da pogledate komad nameštaja, ali vrlo često vredi rizikovati.

8. Kupujte samo ono što vam se dopadne

Kada su ove stvari u pitanju, često znamo da izgubimo meru, kupujemo zato što je jeftino ili samo zato što je staro i antikvarno. Sem ukoliko ne upecate neki baš važan istorijski komad, antikvarnom nameštaju neće rasti cena. Zbog toga uvek budite vođeni time da kupite prvenstveno ono što vam se dopada, a ne kupujte samo zato što je staro.

Za kraj podsećamo vas da je ekipa sa portala Gradnja bila u poseti najpoznatijem novosadskom buvljaku Najlon. Šta su tamo pronašli, njihova zapažanja, ali i neke savete za ovakav vid kupovine zabeležili su u reportaži simboličnog naziva ”Raport s Najlona: Pošto kilo nameštaja?”, koju možete pročitati na ovom linku.