Arhitekta Sara Dimitrijević dobila je za ovaj stan nagradu 41. Salona arhitekture u Beogradu u kategoriji „Enterijer“. Predstavljamo vam kompletno enterijersko rešenje!

Projekat “Apartment SS” je podrazumevao detaljnu adaptaciju stana koji se nalazi na Banovom Brdu u stambenoj zgradi iz šezdesetih godina prošlog veka. Radovi su trajali približno godinu dana i obuhvatali su projektovanje, nadzor nad izvođenjem i dizajn nameštaja.

Klijentkinja je mlada koreografkinja, čija je želja bila da se zapušten i staromodan stan, gotovo nepromenjen od vremena u kome je građen, transformiše u snažno personalizovan, savremen i estetski smelo oblikovan ambijent za život.

Želja je bila da stari stan transformiše u snažno personalizovan, savremen i estetski smelo oblikovan ambijent za život.

Funkcionalni zahtevi su bili da se na relativno maloj površini od 51m2 smeste ulazni hol sa garderoberom i cipelarnikom, kuhinja sa kuhinjskim ostrvom i trpezarijom, soba za spavanje sa šminkernicom i garderoberom i dnevna soba.

Od kuhinje spavaća soba

Tako je izvorni prostor kuhinje i trpezarije postao spavaća soba sa šminkernicom, a kuhinjska ostava je pretvorena u garderober. Na ovaj način zaokružena je intimna noćna zona. Kupatilo je zadržalo poziciju, ali je prošireno i podeljeno na dve zone: na utility sa toaletom i na zonu sa tušem i lavabom. Nekada istočno orijentisana dnevna  soba postala je kuhinja sa trpezarijom, a zapadno orijentisana spavaća soba – dnevni boravak.

Bez pregrada

Korišćenje dvostrane orijentacije stana, koja omogućava njegovo sagledavanje po širini i maksimalnu osvetljenost, postignuto je ukidanjem ili zastakljivanjem unutrašnjih vrata i zidova.

Svaka prostorija u stanu od 51 m2 tretirana je kao zasebna ambijentalna celina.

Svaka soba tretirana je kao zasebna ambijentalna celina, što posetioca stavlja u uzbudljivu ulogu putnika kroz nepoznate predele taktilnosti, osećanja, iiluzije, refleksije i asocijacije.

Inspiracija

Kako Sara Dimitrijević navodi za naš portal, inspiracija su joj bili Blue Velvet (D.Lynch), Dreams (A.Kurosawa), Acne Studios (Christian Halleröd Design) i Jože Plečnik (Fakultet za arhitekturu u Ljubljani).

Fotografije: Andrija Rančić