Ljudi sve manje vremena provode zajedno i dizajneri enterijera često dobijaju zahteve da izgled životnog prostora učine takvim da više podstiče na međusobnu interakciju. Zbog toga su u jednom stanu rešili da ”sruše” zidove.

Studio Atelier 106 dizajnirao je izgled stana u Lisabonu, gde je prvi cilj bio uklanjanje postojećih vrata i otvaranje prostora, kako bi bilo što više prirodne svetlosti. Uklanjanje barijera značajno je uticalo i na fluidnost prostora.

Taman drveni pod i raspored soba ostao je ovakav kakav je bio i pre redizajniranja, prenosi ArchDaily.

Rušenjem do spajanja

Kako bi se stvorio prisniji osećaj u zajedničkim, dnevnim prostorijama kao što su dnevna soba, trpezarija i kuhinja, neki zidovi su srušeni i napravljen je prostrani otvoren prostor. S druge strane, kako bi se ipak nekako napravila vizuelna razlika između ovih delova stana, police za knjige poslužile su u tu svrhu.

Jedna polica za knjige, koja je potpuno neprovidna, stvara razliku između hodnika, trpezarije i dnevnog boravka. Druga, koja je potpuno providna s jednostavnim policama, pravi razliku između dnevnog boravka i pristupa spavaćim sobama. Nizak nameštaj, koji je od istog materijala kao i police, odvaja dnevni boravak od trpezarijskog prostora.

Providno i neprovidno

Drveni pod, koji je postojao u stanu i pre renoviranja, obnovljen je. Vrata, koja ranije nisu postojala, napravljena su od metalnog okvira. Ona koja služe za pristup dnevnom trpezariji i kuhinji su providna, a ova ostala koja su za spavaće sobe su bela, neprovidna. Spavaće sobe ostavljene su isto kao što su bile pre renoviranja, a najveća soba pretvorena je u apartman za sebe, sa velikim drvenim ormarom, koji je uglavljen u prostor između dve prostorije.

Kako bi se stvorio prisniji osećaj u zajedničkim prostorijama, zidovi su srušeni i napravljen je prostrani otvoren prostor.

Kuhinja, koja je ostala na istom mestu, doživela je najveću transformaciju, jer joj je izgled potpuno promenjen. Napravljena je velika radna površina na sredini, a deo kuhinjskih elemenata okrenut je kao prozoru, prirodnom izvoru svetlosti. S druge strane nalazi se mnogo prostora za skladištenje predmeta, kao i kuhinjskih uređaja i aparata.

Osvežen izgled

Kombinujući ono što je ostalo od prvobitnog dizajna i ispunjavajući zahteve klijenata za novim stvarima, studio je ovom stanu dao potpuno novi, osvežen izgled.

Osnova stana

 

Osnova stana

 

Fotogalerija