Kolekcija se zove ALCYONE (Alkion) i nazvana je po najsjajnijoj zvezdi iz sazvežđa Plejada. Razgovaramo s dizajnerom Urošem Jankovićem o počecima pa sve do najnovijih uspeha.

Nakon velikog uspeha festivala MIKSER oko 2012. godine, scena dizajnera nameštaja doživela je pravu eksploziju. Na desetine autora, koji su tada još uvek studirali ili završili neki od fakulteta – Šumarski, Primenjenu ili Arhitekturu, pojavilo se sa jednim ili nekoliko komada nameštaja/rasvete sa kojim je tražio svoju publiku.

Međutim, već tada se videlo da je 90% tih autora požurilo da se proslavi tzv. „hipsterskim dizajnom“, tj. komadima koji su imali neobičnu formu, ali nedovoljno praktični za upotrebu, a još manje za proizvodnju. Cela ta scena se konačno iskristalisala u periodu od 2015. do 2020. godine, kada se po uspešnom dizajnu izdvojilo nekoliko brendova, uglavnom iz Beograda. Jedan od tih brendova je i Wood Line Design studio, koji predvodi dizajner Uroš Janković, koji se publici predstavlja povodom promocije nove serije nameštaja, koja je svetlost dana ugledala početkom 2021. godine.

Uroš Janković u fotelji ARK iz nove kolekcije

Kako mislite da je vaše detinjstvo uticalo na vaše dizajnersko razmišljanje?

Mislim da me je odrastanje uz oca koji je arhitekta i dedu koji je bio zanatlija dosta kalibrisalo da razmišljam kao projektant. Bio sam klinac koji je dosta vremena provodio u radionici, tako da su mi alati u period odrastanja na neki način i bile igračke. Od osnovne škole me je otac učio tehničkom crtanju i sada sam mu najzahvalniji, jer je prepoznao u meni afinitet prema dizajnu i navodio da sam kod sebe taj moj talenat razvijem.

Kako za vas započinje proces dizajna?

To je ključno pitanje. Često razgovaram sa arhitektama, enterijeristima, a naročito klijentima i osluškujem i razmatram koje su potrebe ljudi po pitanju nameštaja, bilo da je to lampa, komoda ili neki nameštaj za sedenje. Smatram da je od presudnog značaja da nameštaj zadovolji savremeni način života, pa takoreći proces dizajna počinje nekom mojom detaljnom analizom. Kada ustanovim šta određeni novi komad nameštaj treba da ima i za koje potrebe treba da da rešenje, onda krećem sa dizajnom. Mislim da je za današnji dizajn važno da ima visoku upotrebnu vrednost i reši određeni problem korisniku.

Fotelja BLAZAR

Koje inovacije koristite u dizajnu nameštaja i kakvu ulogu u vašem dizajnu igra savremena tehnologija?

Inovacije za kojima tragam sa svojim timom su iz oblasti načina rukovanja, primene i upotrebne vrednosti. Te radnje ako tako mogu da kažem su direktno vezane za odnos korisnika prema nameštaju, tj. zapravo stvaraju taj uzajamni odnos izmedju čoveka i predmeta. Sve te radnje prati tehnologija koju ugrađujemo, sam oblik nameštaja je izašao kao rezultat ispitivanja tog međusobnog odnosa, kao i sama funkcionalnost proizvoda. Kada sve to sadržani u jedan proizvod, mogu da kažem da je inovacija tu, jer zapravo to onda ima poentu zašto nešto tako izgleda i zašto smo odlučili da se tako koristi. Prednost takvog dizajna je u tome da onda možete beskonačno da ga unapređujete i vizuelno oplemenjujete, jer to jezgro se neće promeniti.

Pre četiri godine smo počeli samostalno da izrađujemo elektroniku za sve naše proizvode.

Pre četiri godine smo počeli samostalno da izrađujemo elektroniku za sve naše proizvode. Posebno smo dizajnirali prekidače, daljinske upravljače i LED diode. Sve to izrađujemo i sklapamo sa proizvodima ručno, što znači da smo autorski totalno zaokružili priču sa dizajnom proizvoda. Smatram da se u totalnom dizajnu ogleda moć brenda i da time držimo stvari pod kontrolom, jer se ne oslanjamo na druge proizvođače. Savremena tehnologija je veoma bitna, ako za nešto kažemo da je modernog dizajna ili da proizvod prati moderne tokove industrije. Tehnologija je tu da unapredi proizvod, olakša funkcionisanje i pomogne korisniku. Misija mi je bila da spojim tradicionalne tehnologije izrade drveta sa savremenom tehnologijom, jer time se po mom mišljenju dobija prava priča koja može da traje kroz vreme.

Ono što je bitno takođe da napomenem, jeste to da je naša elektronika sertifikovana po najstrožim pravnim regulativama koje propisuje Evropska Unija.

Detalj iz komode VORTEX

Kolekcija se zove ALCYONE (Alkion) i nazvana je po najsjajnijoj zvezdi iz sazvežđa Plejada.

Nova kolekcija ima interesantan naziv. O čemu je reč?

Kolekcija se zove ALCYONE (Alkion) i nazvana je po najsjajnijoj zvezdi iz sazvežđa Plejada. S obzirom na to da je nova kolekcija nameštaja inspirisana svemirom, Alkion je bio najlepši naziv koji je mogla kao takva da dobije. Astronomija mi je jedan od hobija, pa sam kolekciju zbog toga posvetio svemiru, jer sam hteo time da dam svoj lični pečat kao autor i prenesem svoj senzibilitet.

O kojim komadima nameštaja je reč?

U novoj kolekciji predstavljamo osam novih proizvoda, u koje spadaju dve podne lampe, četiri fotelje, komoda i krevet. Dve godine smo marljivo radili na dizajnu proizvoda ispitivajući svaki detalj. Svaki detalj je posebno dizajniran i ručno pravljen da ogovara dizajnu proizvoda, počevši od elektronike, potkonstukcija, pa sve do boje (bajčeva) za završnu obradu. Mislim da smo napravili veliki iskorak i podigli se nivo iznad u odnosu na našu prethodnu kolekciju koju smo objavili 2018. godine.

Podne lampe

Podne lampe ORB i SATELLITE PLUS predstavljaju razradu i unapređenje nekih ranijih ideja, čime je polje ovih proizvoda dovedeno do tehničkog i estetskog vrhunca.

ORB
ORB
SATELLITE PLUS
SATELLITE PLUS

Fotelje

Fotelje RIGEL, ARK, NEO i BLAZAR su odgovori na ideju da se ponuda nameštaja obogati i sedećim komadima, gde se ponovo težilo elegantnom, ali funkcionalnom dizajnu, ali i interaktivnim momentima. Fotelje su inspirisane trkačkim i pilotskim senzibilitetom, naravano sa neizostavnim geometrijskim, retro motivima, a njihova ergonomija odgovara potrebama klijenata različitog ukusa.

Fotelja ARK
RIGEL
RIGEL
NEO
NEO

Fotelja BLAZAR je najkompleksniji komad, koji na prvi pogled osvaja svojom formom otvorenog kruga, dok integrisano svetlo unutar naslona još jednom ukazuje na tehničke inovacije i multifunkcionalnu integraciju više elemenata, kakvu na prostoru Srbije i regiona poseduje isključivo naš brend.

Fotelja BLAZAR

Komoda

U ovom konceptu integrisanja dve ili više funkcija unutar jednog komada nameštaja, možda se najdalje otišlo u slučaju komode VORTEX, koja je spoj korpusnog nameštaja i prečišćivača vazduha. Ideju za ovaj komad dobili smo nakon što smo uvideli da na tržištu ne postoji ponuda prečišćivača vazduha, koji svojom formom ne štrči u odnosu na drugi nameštaj i enterijer uopšte. Pretpostavljamo da će ovaj posebno da se dopadne dizajnerima i arhitektama, koji se primarno bave uređenjem enterijera, ali i samim klijentima koji ne žele da im neki predmet upadljivo štrči u prostoru.

Komoda VORTEX

Krevet

Na kraju, tu je i krevet APOLLO, koji je kao komad u sebi zaokružio kompletnu ideju ove kolekcije. Udobnost i prisustvo LED rasvete su nešto što smo već videli kod jedne od fotelja, ali način uključivanja svetla i inovacija u vidu wi-fi polica za punjenje mobilnih telefona, samo su neke od karakteristika koje će posebno obradovati naše klijente.

Krevet APOLLO

Kako planirate da promenite tok industrije nameštaja ovom kolekcijom?

Glavni zadatak mi je bio da prvenstveno mi kod sebe pomerimo lestvicu naviše što se nas tiče i toga što smo radili do sad. U tome smo uspeli kao što sam malopre rekao i  na tome sam najviše srećan i zahvalan. To što smo želeli, to smo i uradili. E sad, ako ova kolekcija promeni tok industije, što je za mene naučna fantastika, onda ću biti najsrećniji čovek u istoj toj industriji. Šalu na stranu, nikad ne razmišljam na taj način, jer nije mi u fokusu šta će se desiti nakon objava i prezentacija, već apsolutno to da mi možemo ponosno u svakom momentu da stanemo iza toga i kažemo naglas “ovo smo mi i ovo je naše”, jer WOOD LINE Design Studio je krojen po našem ukusu i vašoj meri.

Da li nam možete nešto reći o nekoliko proizvoda koji su već uveliko postali prepoznatljivi simbol brenda Wood Line design studija?

Od nekoliko desetina komada, koji su nastali u proteklih desetak godina, svakako bih izdvojio lampu KOBRA, komodu OPUS i lampu ALSET. Lampa KOBRA nastaje davne 2009. godine, a njenim nastankom nastao je i sam studio, pa sa sigurnošću mogu reći da ona predstavlja sam DNK Brenda. Njen jedinstveni vizuelni identitet, koji čini svedena forma čistih linija odredila je senzibilitet ostalih proizvoda. Pored prepoznatljivog izgleda, za nju se vezuje i veoma kompleksan proces proizvodnje, koji karakteriše izrada otpreska u koju se integriše posebno projektovana LED rasveta i elektronika izrađena po najvišim evropskim i svetskim standardima. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za dizajn, inovativno tehničko i tehnološko rešenje, kao i naučnog priznanja za naučno-istraživački i stručni rad iz oblasti tehnologije

Sa druge strane, komoda OPUS postala je prava senzacija među klijentima, što je postignuto njenim retro dizajnom i univerzalnom funkcionalnošću. Njenim razvojem došli smo do čitavog niza tronožnih komoda, osmišljenih u istom senzibilitetu, ali različite veličine i tehničkih karakteristika, pre svega integrisanjem LED rasvete i korpusnog elementa.

Naravno, tu je i lampa ALSET, ambijentalna stona lampa posvećena našem naučnom velikanu i jednom od najblistavijih svetskih umova – Nikoli Tesli (ALSET – TESLA). Njegov stvaralački rad i način razmišljanja u potpunosti su odredili strukturu ove praktične lampe. Ona je malih dimenzija, pri čemu je kompletna elektronika, zajedno sa LED  svetiljkom, integrisana u kocku, a uključivanje, tj. isključivanje lampe svedeno je na prostu rotaciju predmeta. Primena interaktivnog sistema, koji poseduje elektronika ALSET lampe, bila je odskočna daska za nekoliko multifunkcionalnih komada, koji su nastali u poslednjih nekoliko godina, među kojima i neki od proizvoda nove kolekcije.

ALSET

Koautor intervjua dizajner Jelena Nikolić.