Trend koji je već godinama popularan u svetu, sada dolazi i kod nas – nameštaj od drveta i dekorativne smole. Ova kombinacija nudi mogućnost pravljenja raznih oblika i boja, a krajnji rezultat je jedinstven i kvalitetan komad nameštaja.

The World of Wood, radionica koja se nalazi u Novom Sadu, jedna je od onih koji su ovaj svetski trend preneli kod nas. Iza ovog imena stoji Nikola Ljubinković, koji je po struci elektrotehničar, ali ljubav prema obradi drveta zainteresovala ga je za ovaj tip posla. Svaki komad nameštaja koji izađe iz njegove radionice je unikatan, jer se dodavanjem boje u smolu dobijaju neponovljive šare. Trenutno se fokusirao samo na proizvodnju stolova, ali u budućnosti planira da proširi asortiman. Sa Nikolom smo popričali o detaljima vezanim za ovaj način izrade nameštaja, o tome kako je došao na ovu ideju i još mnogo toga.

Kako i kada je nastao The World of Wood?

– Nastali smo krajem 2017. godine. Video sam na internetu da se ovakav tip nameštaja proizvodi u nekim zemljama, to mi se dopalo, rešio sam da probam i tako se rodila ideja. Shvatili smo da je ovakav tip izrade slabo zastupljen kod nas i odlučili smo da budemo među prvima koji će praviti nameštaj od dekorativne smole i drveta. Želeli smo na taj način da budemo jedinstveni i ponudimo nešto drugačije.

Od smole se mogu izlivati razni predmeti, jer je kao materijal jako zahvalna za obradu, a krajni rezultat je čvrst komad nameštaja.

Kako se rodila ideja da proizvodite nameštaj od drveta i smole?

– Ljubav prema obradi drveta gajim od malih nogu, jer je veoma zahvalan materijal i može se koristiti za raznorazne stvari. Kada sam otkrio smolu, shvatio sam da su ova dva materijala odličan spoj.

Kako izgleda proces proizvodnje jednog ovakvog komada nameštaja? Koje vrste drveta koristite?

– Proces je veoma komplikovan i zahteva dosta pripreme. Kada gledaju snimke na internetu, ljudima ovaj postupak može izgledati veoma lako i jednostavno, ali u praksi je dosta teže i komplikovanije. Kada se završi kreiranje jednog stola, čeka se 24 sata na njegovo sušenje i onda ide proces dodatnog poliranja. Tek nakon toga, sto je spreman za upotrebu. U izradi koristimo sve vrste drveta, a to dosta zavisi i od želje kupaca. Koristimo bor, hrast, orah, mazer topolu, a možemo korisiti i maslinovo drvo.

Širok dijapazon cena

Recite nam malo više o smoli koju koristite, kakav je to materijal i šta je sve moguće napraviti od njega?

Epoksi smola je hemijski sastav, koji pre svega nije štetan za zdravlje ljudi, što je njena najvažnija osobina. Od smole se mogu izlivati razni predmeti, jer je kao materijal jako zahvalna za obradu, a krajni rezultat je čvrst komad nameštaja. Otporna je na udarce i UV zračenja, a zanimljivo je da ukoliko unutar smole stavite zeleni list on će trajno ostati zelen, odnosno nepromenjen.

Koje sve proizvode imate u ponudi? Koje su okvirne cene proizvoda i od čega zavise?

– Trenutno proizvodimo samo stolove, a cena se formira za svaki proizvod posebno i zavisi od količine smole koja se potroši u proizvodnji. Zbog toga cena može biti od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. U narednom periodu imamo želju da proširimo ponudu i na 3D stolove od epoksi smole.

Lako održavanje

Na koji način se održava ovakav nameštaj? Da li kupci moraju na nešto posebno da obrate pažnju?

– Nema posebnog načina održavanja, obriše se vlažnom krpom i ništa više. Ukoliko se vremenom smola ogrebe ili ošteti, što se retko dešava, samo je potrebno ponovo je ispolirati i onda će dobiti ponovni sjaj.

Gde mogu da se kupe vaši proizvodi? Da li šaljete poštom? Da li postoji mogućnost izrade dizajna po želji?

– Svi naši proizvodi se rade po porudžbini i mogu se poručiti putem Instagrama, kao i na broju telefona koji stoji u opisu profila. Šaljemo brzom poštom, a sve se izrađuje po želji kupca. Mašta je granica!

Razgovarala: Mirela Babić; fotografije: The World Of Wood