Iako je u svetu enterijera, dekorativna smola prisutna već neko vreme, ove godine je ima sve više. I zbog nje ćete se u salonima nameštaja osećati kao dete u prodavnici bombona – sve je šareno i boje se prelivaju.

Šta je to što nas toliko privlači kod smole u nameštaju? Obožavamo da zagledamo takve komade, snimci na internetu koju prikazuju procese izrade ovakvog nameštaja neretko imaju veliki broj pregleda. Jednostavno, ljudi uživaju gledajući dekorativnu smolu u nameštaju.

Kada malo bolje razmislimo, sav taj nameštaj podseća nas na slatkiše i zbog toga je pravo zadovoljstvo gledati ga, iako je u pitanju samo obična plastika. I još nešto – ovo je redak trend u savremenoj kulturi koji veliča plastično, a ne kritikuje.

The Ripple Table, komplet stolice i sto od smole koje je dizajnirao Facture Studio. Fotografija: Nicholas Missel

Šta je dekorativna smola? Kako prenosi Architectural Digest, to je supstanca koja lako prelazi iz tečnog u čvrsto stanje. Jednom kada se učvrsti postaje ista kao plastika. Komadi nameštaja od dekorativne smole nastaju mešavinom smole, ulja i ostalih hemikalija, koje kada se spoje postanu čvrste.

Ovo je redak trend u savremenoj kulturi koji veliča plastično, a ne kritikuje.

Američki Facture Studio koristi smolu da bi prikazao neke nove oblike, boje, ali i to kako se svetlost prelama kroz ovaj materijal. Oni dekorativnu smolu najčešće koriste kako bi presvukli neki čvrst komad nameštaja, iako njihovi komadi vizuelno izgledaju kao da je u pitanju blok od istog materijala.

Ovaj trend postaje sve popularniji u poslednjih nekoliko godina. Sabine Marcelis, dizajnerka iz Roterdama, počela je da proizvodi svoje Candy kocke još 2014. godine i postigla je veliku popularnost među dizajnerima enterijera.

Dok su kreacije Sabine Marcelis skoro neprozirne, dizajner Adrian Cruz nam pokazuje da ovaj materijal takođe može biti kristalno proziran. On se specijalizovao za lampe od smole, koje proizvodi u svom sudiju Elements. Za njega upotreba ovog materijala predstavlja način da se vrati svojim porodičnim korenima, jer je njegov deda koristio smolu da napravi lepe dekorativne predmete.

Ronda lampa koju je dizajnirao Adrian Cruz, fotografija: Dan Rocha
Ronda lampa koju je dizajnirao Adrian Cruz, fotografija: Dan Rocha
Ronda lampa verzija u plavoj boji, fotografija: Dan Rocha
Ronda lampa verzija u plavoj boji, fotografija: Dan Rocha

Inspiracija u istoriji

Poslednji novitet od smole predstavljen je na nedavno održanoj Milanskoj nedelji dizajna. Inspirisani drevnim rimskim stubovima, umetnici i arhitekte Matteo i Allina Cor iz studija Opere Varie napravili su kolekciju Pompei, koja sadrži stolove od smole.

Kolekcija Pompei studija Opere Varie.

Svi ovi primeri pokazuju koliko nameštaj od smole može biti interesantan i koliko pomera granice u dizajnu enterijera.