Možda mislite da je daleko lakše održavati malo dvorište i sigurno ste donekle u pravu. Ipak, mala dvorišta imaju svoje probleme, a jedan od njih je uređivanja travnjaka i ostalih zelenih površina.

Činjenica da imate mnogo manje prostora za rad upućuje na to da travnjak mora biti jako dobro isplaniran. Morate dobro razmisliti kako travnjak da uklopite sa ostatkom dvorišta, njegovom dekoracijom i ostalim tehničkim elementima.

Ukoliko unapred ne isplanirate vaše zelene površine, rizikujete da dvorište postane skučeno i neprijatno mesto za boravak. Zbog toga, Freshome prenosi tri načina koji će vam pomoći da izbegnete ove probleme.

1. Kreirajte geometrijski

Jedan od ključnih načina da maksimalno iskoristite malo dvorište je da napravite geometrijski izgled. Ukoliko se držite geometrijskih principa imaćete uređen izgled i vaš travnjak može izgledati kao prava zelena oaza. U suprotnom, može delovati ova površina može delovati nagurano u prostoru samo zato što svako dvorište treba da ima travnjak. Dodatni savet je da napravite jasno označene granice gde počinje travnjak. Za to možete iskoristiti razne materijale, a saksije sa cvećem takođe nisu loša opcija. Što je zelena površina manje, to je potrebnije jasno razgraničiti gde počinje, a gde se završava i vizuelno je odvojiti od ostatka dvorišta.

2. Napravite balans

Druga ideja je da uz manji travnjak napravite površine od drugih materijala, za šta se najčešće koristi drvo ili kamen. Površina dvorišta može većim delom da bude prekrivena drvetom, a da u uglu imate uredan mali travnjak. Ovakve ideje odlične su za maksimalnu upotrebu dvorišta, jer ovakvom organizacijom možete proširiti njegovu upotrebu. Iznad dela dvorišta koje je prekriveno drvetom možete staviti stakleni krov i napraviti dvorište koje je funkcionalno i kada vremenski uslovi nisu idealni.

Može izgledati i ovako! Napravite oazu za sebe i svoju porodicu; Foto: Igor Conić

3. Napravite zelenu oazu

Još jedna ideja je da celokupno dvorište i sve što želite u njemu stavite na zelenu površinu. Za razliku od prve dve ideje koje su izdvajale travnjak i ostavljale ga praznim, ova ideja je da sve stavite na jedan deo. Ovo je najbolje kada imate baš malo prostora, a želite da imate travnjak, baštenski nameštaj, biljke, ukrase i mnogo toga. Onda to sve skoncentrišete na jedan deo i napravite oazu za sebe i svoju porodicu.

Zapamtite da vaše dvorište i vaše zelene površine treba da odražavaju vaš životni stil. Ukoliko ste aktivni i volite aktivno da provodite vreme napolju, neka dizajn vaše dvorišta bude više funkcionalan, nego dekorativan. Ipak, ukoliko ste neko ko voli da uživa u pogledu na savršen vrt i to vam pričinjava veliko zadovoljstvo, načinite ga što lepšim i urednijim.