Još kao dete maštali ste o velikom prazničnom drvetu? Iako može delovati da ne možete preterati sa visinom i obimom jelke, ipak je potrebno uskladiti je sa veličinom životnog prostora kako bi postigli pravi efekat.

Kada je reč o prazničnoj dekoraciji, savet portala Aparthment Therapy je da vam metar uvek bude pri ruci. Saznajte koje na dimenzije treba da obratite pažnju kada odlučite da praznično drvo smestite u vaš dom.

Foto: Jonathan Borba on Unsplash

Visina jelke

Kada je reč o visini, idealno bi bilo da vaša jelka bude pola metra niža od plafona. Sasvim je u redu da bude i koji centimetar viša, ali savet je da na preterujete i da ostavite dovoljno prostora. Previsoka jelka učiniće da vaši plafoni izgledaju mnogo niže, a sigurni smo da ne želite da postignete taj efekat.

Udaljenost od nameštaja

Idealna udaljenost jelke od nameštaja je oko 30 centimetara. Razmislite o mestu na kojem želite da postavite praznično drvo i pokušajte da se držite ovog pravila, ukrasi će više doći do izražaja.

Udaljenost od izvora toplote

U svetu se svake godine zabeleži veliki broj požara koji izazovu novogodišnje jelke. Savet koji je vrlo važan je da pažljivo obratite pažnju na izvor toplote i to koliko je jelka udaljena od njega. Minimalno rastojanje je jedan i po metar i trudite se da ne smanjujete ovu granicu. Pored brige o sigurnosti, znajte da toplota loše utiče na izgled vaše jelke. Zbog toga je pametnije koristiti plastične jelke.

Dužina debla

Ovaj savet odnosi na prave jelke. Potrebno je obratiti pažnju na dužinu korena, odnosno debla drveta. Nemojte ostaviti ovaj deo dugačak, jer u suprotnom jelka neće moći da prima neophodne materije iz vode i zemlje. Zamolite prodavca da vam ovaj deo ostavi dugačak oko 15 centimetara.

Količina vode

U zavisnosti od toga kolika je dužina debla, treba da prilagodite količinu vode koja je neophodna drvetu. Pravilo glasi da je na svaki centimetar stabla potrebno oko 100 mililitara vode. Ukoliko želite da vam novogodišnja jelka dugo traje, pridržavajte se ovog pravila, jer ni previše ni premalo nije dobro.

Pogledajte i ovo:

7 tehnika da sami napravite novogodišnje ukrase