Pogledajte kako je stan u Beogradu renoviran do neprepoznatljivosti! Saznajte kako je od trošnog i nefunkcionalnog prostora nastao ambijent u kojem svi ukućani uživaju.

Iako je ovaj troiposoban stan bio u relativno novoj zgradi, bilo je neophodno njegovo kompletno renoviranje. Vlasnici su se odlučili da ne uzimaju novogradnju jer su zaključili da mogu živeti na lokaciji koju zaista žele tako što će stari stan na željenom mestu srediti po njihovim potrebama naravno uz pomoć arhitekte. Odluka je pala na arhitekticu Sonju Brstinu za koju je ovaj stan od 97 kvadrata bio pravi izazov.

„Naš novi projekat uključivao je dizajn enterijera u relativno novoj zgradi međutim on je bio u izuzetno lošem stanju tako da je bilo potrebno uraditi kompletno renoviranje“ – kaže Sonja.

Enterijer smo razbili pastelnim nijansama roza boje na detaljima, fotelji ali i na slici velikog formata.

Stan je pretrpeo manje građevinske izmene kako bi se funkcija prilagodila novim vlasnicima koji su želeli što više prostora za garderobu.

Zatvorili smo jedan od dva ulaza u dnevnu sobu, s obzirom na to da je bilo potrebno obezbediti više prostora za odlaganje ali i da sam dnevni boravak povežemo s trpezarijom.“ – kaže Sonja.

Ukidanjem jednog od dva ulaza u dnevni boravak nije samo omogućen prostor za odlaganje stvari, već je u u dnevnoj sobi stvoren i radni kutak, a pritom je naglašena veza s trpezarijom. Tako je nastao jedan povezan prostor u monohromatskom koloritu obogaćen izražajnim bojama.

Kolorit sa slike

„Enterijer smo razbili pastelnim nijansama roza boje na detaljima, fotelji ali i na slici velikog formata.“ – kaže arhitektica.

Slika velikog formata, dominantna fotelja ali kameni zid uokviren LED trakom, uneli su svojim bojama i materijalom svežinu u dnevni boravak. Veliki ugaoni četvorosed je smešten naspram TV-a, dok se boje sa slike ponavljaju i na fotelji kao i na jastučićima na sofi neutralne boje.

Dnevna soba se stilski nadovezala s trpezarijom u kojoj dominira stakleni sto, metalni luster ali i gredice koje uokviruju pogled ka kuhinji koja je takođe proširena.

Pažljivim osmišljavanjem kuhinje, koja se pravila po meri, dobijeno je puno prostora za odlaganje namirnica i posuđa, a nju je stao i dupli frižider kao i mašina za veš.

Još jedno kupatilo

„Sonji je bilo prepušteno sve: što se tiče odabira boja, nameštaja, materijala… Jedini moj zahtev bio je da se od postojećeg toaleta napravi još jedno funkcionalno kupatilo.“ – kaže Jelena vlasnica stana na Bežanijskoj kosi.

Proširivanjem toaleta na račun hodnika, dobijen je prostor za tuš-kabinu, a tako se pojavila i dijagonala koja je potom poslužila kao inspiracija za postavljanje pločica u hodniku – pod uglom.

Toalet je proširen na račun hodnika, a tako se pojavila dijagonala koja je poslužila kao inspiracija za postavljanje pločica.

Drugo kupatilo je takođe pretrpelo totalnu transformaciju. Postavljene su pločice sa teksturom mermera koje se nadopunjuju parket pločicama. Velikim ogledalom iznad lavaboa prostor je vizuelno proširen, a dobijeno je i mesto za odlaganje kozmetike.

Dve vrste poda

U prvoj od dve dečije sobe postojala su dva nivoa poda pa pošto nije bilo izvodljivo svesti ih na jedan, Sonja je ovu razliku dodatno naglasila različitom materijalizacijom. U jednom delu sobe je parket, a u drugoj LVT ploče pastelno plave boje kakva je potom ponovljena u ostatku sobe.

Zid za pisanje

Drugom dečijom sobom dominira zelena boja, niša oko prozora sa radnim kutkom, ali je svakako najdominantniji detalj pored televizora – zid za pisanje. On je ofarban crnom piši-briši bojom za krede što je vrlo korisno ovom vrednom tinejdžeru zato što mu pomaže oko organizacije.

Lila spavaća soba

Odmah do ovog carstva za tinejdžera nalazi se i roditeljska soba u kojoj je dobijeno prostora za odlaganje duž celog jednog zida. Interesantno je i uzglavlje od MDF-a koje je ofarbano u prijatnu lila nijansu. Tako je dobijena spavaća soba kao prava mala oaza mira.

Smirenost i ušuškanost nije samo odlika sobe za roditelje već i celog enterijera ovog stana koji je doživeo transformaciju od trošnog i nefunkcionalnog prostora do ambijenta u kojem ukućani uživaju.

Zaista smo oduševljeni! Prosto imamo sve što nam treba, jako je prijatan ambijent, prostor je funkcionalan, boje i materijali su prelepi… ne znam šta bi više rekla.“ – zaključuje zadovoljna vlasnica stana.

Pogledajte i video-prilog o stanu na Bežanijskoj kosi:

Faktografija

  • ime projekta: Stan na Bežanijskoj kosi
  • lokacija: Beograd
  • autor: Sonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
  • saradnici: Hana Mekić
  • površina: 97 m2
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina realizacije: 2019.
  • fotografija: Igor Conić