Studentski život ima svojih čari i predstavlja posebno razdoblje života. Učenje, kao i upoznavanje novih stvari daleko je lakše ukoliko student živi u udobnom prostoru, napravljenom baš po njegovoj meri.

Student umetnosti iz francuskog mesta Biarritz preselio se u Pariz radi studiranja. Imao je tu sreću da uz pomoć roditelja kupi mali stan od skoro 30 kvadratnih metara, što je za kvalitetan studentski život i više nego dovoljno.

Kontaktirao je studio Transition Interior Design od stana napravio životni prostor koji savršeno odgovara potrebama jednog studenta, prenosi Treehugger.

Dodavanje svetlosti

Iz hodnika se nastavlja minijaturna kuhinja koja je spojena sa delom za rad i učenje.

Prvobitni izgled stana nije bio zadovoljavajuć. Imao je loš raspored, vrlo malo prirodne svetlosti i dosta nedostataka koje je trebalo ispraviti. Glavni problem je bio mračan dugačak hodnik, koji vodi do kuhinje. Kako bi nadomestili nedostatak prirodne svetlosti u ovom delu, dizajnerski tim iz Transition Interior Design studija rešio je da na zidove stavi velike crne lampe.

Iz hodnika se nastavlja minijaturna kuhinja koja je spojena sa delom za rad i učenje. Jedan deo se nastavlja na drugi, a drvena pregrada ih razdvaja. Kada su u pitanju ovako mali stanovi za jednu osobu, ovo predstavlja idealnu uštedu prostora. Otvorene police iznad radnog stola vizuelno otvaraju prostor i čine dodatni prostor za skladištenje.

Krevet koji se ne sklapa

Stakleni zid koji odvaja

U dnevnom boravku nalazi deo za TV i ostale uređaje, udoban kauč i zaobljen sto za kafu i druženje koji štedi prostor. Klijent je pred dizajnerski tim stavio jedan težak zadatak, posebno ako uzmemo u obzir malu kvadraturu stana. Želeo je da krevet za spavanje bude u posebnoj prostoriji i da ne zahteva sklapanje.

Arhitekte su spavaću sobu stavili u zadnji deo stan i odvojili su je staklenim zidom. Na ovaj način postigli su dovoljno privatnosti u delu za odmaranje, ali su u isto vreme upotrebom providnog zida zadržali osećaj otvorenosti u prostoru.

Kupatilo je takođe pretrpelo značajne promene i umesto kade koja je prvobitno bila tu, u njemu se nalazi tuš kabina, sudopera koja lebdi iznad poda i okruglo ogledalo.

Mali životni prostori kao što je ovaj pokazuju koliko sa malim izmenama svaki prostor može da postane dovoljno prostran i funkcionalan.

Fotografije: Shootin