Sve više ljudi živi u malim životnim prostorima, gde njihovi mališani najčešće nemaju celu sobu za sebe i mnogo prostora za svoje aktivnosti i igračke. To nikako ne treba da znači da oni ne trebaju da imaju svoj kutak i zbog toga vam pokazujemo kako da deci napravite igraonicu u domu.

Neophodno je da deca imaju svoj prostor još od najranijih dana, mesto gde će moći da se igraju i izraze svoju kreativnosti i jednostavno – budu deca. Roditeljima ovo mnogo olakšava svakodnevnu organizaciju, a klinci će obožavati svoj kutak. Mnogo je načina da organizujete prostor za igru, a Apartment therapy vam prenosi 8 najboljih po savetima stručnjaka.

1. Tepihom odredite granicu

Rešili ste da dečija igraonica bude na otvorenom prostoru ili jednostavno nemate mogućnosti da je ogradite. Nikakav problem, iskoristite tepih kao jasnu granicu gde će se dete igrati i gde će stojati njegove igračke. Mnogobrojni proizvođači danas prave tepihe namenjene isključivo za decu, a neki od njih imaju i takve šare da deca po njima mogu da voze autiće i igraju razne igre. Ukoliko niste u mogućnosti da investirate u novi tepih, savršena opcija su i modularne podloge, koje se proizvode najčešće od stiropora. Lako se sklapaju i deca ih obožavaju.

2. Uskladite nameštaj

Deca obožavaju plastične komade nameštaja u jarkim bojama, ali kako će se to uklopiti sa ostatkom vašeg doma? Ukoliko živite u malom stanu i odvojite deo vašeg dnevnog boravka za dečiju igraonicu, svi ti dodaci koji su namenjeni deci mogu da naprave pravi haos u vašem enterijeru. Naravno, mislimo na vizuelni haos. Najbolji način da ovo izbegnete je da imate proizvode napravljene od drveta, što je zdravija opcija za vaše dete, a možete nešto i sami da napravite.

3. Budite pažljivi s bojama

Savet koji se nadovezuje na prethodni – znamo da deca uživaju u jarkim bojama, ali ostatak vašeg doma to neće najbolje podneti. Zbog toga budite umereni. Ne morate se kompletno odreći kolorita, jer to je dečiji kutak i bilo bi besmisleno da nema boja, ali odaberite najbolju varijantu. Najbolji način da ovo uradite je da izbegnete primarne boje kao što su crvena, žuta i plava i da odaberete neke od njihovih nijansi. Takođe, uvek je bolja opcija da koristite pastelne boje. Probajte, iznenadićete se koliko veliku razliku može da napravi ova promena.

Enterijer dečije sobe koju potpisuje arhitekta Sonja Brstina; Foto: Igor Conić

4. Igračke odlažite u poseban deo

Kada ste ograničeni sa prostorom, ne možete da priuštite da igračke, kockice i sve ostale dečije stvari budu na podu. Zbog toga je najbolje da odmah na početku odredite deo gde će igračke stajati pre nego što zabava počne. I gde će se posle vratiti kada se zabava završi. Na ovaj način postižete dve stvari, igračke imaju svoje mesto i učite dete od najranijih dana da svoje stvari drži urednim.

5. Napravite zid za crtanje

Ko nije voleo da crta po zidovima ili ormarima kada je bio dete? Ranije su deca to radila krišom uz veliku mogućnost da posle budu kažnjeni, danas postoje razne opcije. Roditelji su shvatili da ne treba da sputavaju dečiju kreativnosti i da je crtanje odlično za njihov razvoj. Srećom, danas postoji posebna vrsta crne boje kojom se kreče zidovi koji će služiti za dečije crtanje. Boja imitira teksturu table i moguće je iznova i iznova kredama pisati i brisati.

6. Napravite dečiju biblioteku

Kao što biblioteka oplemenjuje životni prostor, tako dečiji kutak može da dobije mnogo šarma ukoliko ima policu na kojoj stoje dečije knjige. Na ovaj način će sve za dečiju igru, kreativnost i edukaciju biti na jednom mestu. Pored toga, ukoliko im knjige budu uvek na dohvat ruke, deca će ih češće listati i čitati i na ovaj način im stvarate još jednu dobru naviku.

7. Ogradite na kreativan način

Pod ovim mislimo da možete napraviti granicu u prostoru sa nekim komadom nameštaja koji vam se čini zanimljivim. Iza sofe u dnevnom boravku, pored visoke komode ili bilo koji deo nameštaja koji može poslužiti kao graničnik. Budite pažljivi, deca vole da su izdvojeni, ali ne previše, pa su neke šupljikave površine idealne za ovo. Taman dovoljno da imaju osećaj svog prostora, ali da znaju da ste u blizini.

8. Obezbedite rasklopivu kućicu za igru

Ni jedan dečiji kutak nije potpun bez kućice za igru, zar ne? Međutim, one mogu biti glomazne i zauzimati bespotrebno mnogo prostora. Zbog toga je najbolje da se opredelite za one koje se lako sklapaju i mogu brzo da se postave kad god dete poželi da se igra u njoj.

Foto naslovna: Projekat enterijera Sonja Brstina; Foto: Igor Conić

Pogledajte i ovo dečiju ordinaciju:

Pedijatrijska ordinacija u Beogradu iz koje deca ne žele da idu kući