Često se pitamo na koji način možemo učiniti naš dom boljim i lepšim mestom, a da to ne utiče previše na naš kućni budžet. Dok veliki projekti zahtevaju puno vremena, truda i finansijskog planiranja, uvek postoje sitnice koje znače veliku promenu, a ne zahtevaju puno.

Ovih deset stvari, prenosi Aparment Therapy, možete uraditi za jedan dan, a na svakodnevnom nivou će vam puno značiti. Potrebno je malo volje, malo ulaganja i malo vremena.

1. Ofarbajte vrata

Ukoliko još uvek imate drvena ulazna vrata, ofarbajte ih i na taj način osvežite izgled cele kuće. Ovo ne mora da se odnosi samo na ulazna vrata od kuće, možete ofarbati dvorišna vrata ili ogradu. Sve može biti gotovo za dan, a potrebna vam je samo farba četkica, i dobra volja, naravno.

2. Ugradite termostat

Ugradnjom pametnog termostata možete mnogo uštedeti na grejanju i hlađenju. Ova naprava koja utiče na regulisanje temperature, može sama sebe isplatiti vrlo brzo, po nekim procenama za godinu dana. Novac koji dajemo zimi na grejanje i leti na hlađenje čini u proseku oko 40% naših komunalnih troškova, pa svako smanjenje mnogo će značiti.

3. Očistite i ofarbajte

Ukoliko sve bude čisto, uredno i na svom mestu vaš dom će biti bolje mesto za život. Jednostavno je kao što i zvuči, pogledajte prostor oko sebe, ukoliko vam deluje neuredno i pretrpano, vreme je za sređivanje i sortiranje. Odbacite suvišne stvari, a one neophodne neka imaju svoje mesto. Takođe, pogledate šta od starijeg nameštaja može da bude osveženo farbanjem i bacite se na posao.

4. Zamenite osvetljenje

Osvetljenje je veoma važan deo svakog doma i može da napravi veliku promenu. Izborom pravog osvetljenja možete postići da vaši zidovi drugačije izgledaju, da vaše boje dođu da izražaja, ali i što je najvažnije da se u vi bolje osećate u prostoru u kojem boravite.

5. Popravite poštansko sanduče

Postarajte se za to da vaše poštansko sanduče dobro izgleda, da je vidljivo vaše prezime na njemu. Možete da ga ukrasite zanimljivim detaljima i pokažete komšijama i poštaru koliko ste kreativni. Suvišno je napominjati da treba uvek da bude savršeno ofarbano, bojom koja se slaže sa vašom kućom. Ili možda ne?

6. Zamenite slavinu

Ukoliko niste u mogućnosti da zamenite celu kuhinju ili da kupite neki kuhinjski aparat, najbolje što možete da uraditi u ovom prostoru jeste zamena slavine. Zastarele slavine iz kuhinje ili kupatila treba s vremena na vreme zameniti, sačuvaćete živce i izbeći možda veći kvar u vašem domu.

7. Zamenite neki komad nameštaja

Ne morate razmišljati na veliko i menjati celokupan nameštaj u nekoj prostoriji, ponekad je dovoljno da zamenite jedan komad nameštaja i da stvari izgledaju bolje, lepše i svežije. Fotelja je idealan primer.

8. Zamenite utičnice i prekidače

Iznenadili biste se koliko ova promena može pozitivno da utiče na prostor. Možda su stare utičnice i prekidači već zastareli ili ih je nagrizao zub vremena, promenili su boju vremenom. Ovo je investicija koja ne zahteva velike finansije, a može mnogo poboljšati izgled vaših prostorija. Pritom, ova investicija povećava sigurnost doma.

9. Kupite sitnice za kupatilo

Kupatilo vam nije baš u najboljem stanju i nemate sredstva za njegovo renoviranje? Učinite prostor boljim tako što ćete u njega uneti neke nove detalje, zameniti osvetljenje ili dodati neku novu komodu ili neki deo za odlaganje. Čak i kupovina novog peškira za ruke ili flašice za tečni sapun mogu oplemeniti ovaj prostor.

10. Zamenite roletne

Poslednja stavka je za one sa, ipak, malo dubljim džepom, ali svakako izvodljiva. Zamenite dotrajale roletne novim i vaša kuća će dobiti nov, svež izgled. Dotrajale, neispravne roletne mogu da budu veliki problem. Ukoliko vam je ovo ipak prevelika investicija, postarajte se da sa prvim zracima sunca vaše roletne budu čiste i time ih učinite boljim i lepšim.

Ovo su samo neke od ideja kako možete učiniti vašu kuću boljim i funkcionalnijim mestom za život, a sigurni smo da pored ovoga možete još mnogo da uradite za vaš dom sa vrlo malim ulaganjem, uz trud i dobru volju.

Naslovna enterijer: izveden enterijer arhitekte Sonje Brstine