Wabi sabi stil podrazumeva prihvatanje nesavršenosti i pronalaženje načina da se baš tako živi, neopterećeno pravilima i kao takav uspešno prkosi ostalim stilovima.

Šarmantan spoj minimalizma i prirodnih elemenata u ovom slučaju daju svu potrebnu “punoću” prostoru. Stilovi se smenjuju, neki brzo, neki se zadrže, a wabi sabi kao da je svoje elemente razvijao godinama, jer zapravo primarni elementi ovog stila su nameštaj ili detalji na kojima se poznaje tok vremena. Sada, da li će to nesavršeno biti zaista produkt vremena ili ćete čak možda novi komad na određeni način učiniti “starim”, na vama je da odlučite.

Foto: Greta Rybus

Wabi sabi stil insistira na autentičnosti prostora i na komadima nameštaja koji imaju istoriju.

Wabi sabi je zapravo određeni vid mantre, iliti stila života koji potiče iz Japana i koji se sasvim logično preneo na uređenje enterijera, a u svom najadekvatnijem prevodu znači pronalaženje lepote u nesavršenosti.

Zapravo, wabi sabi nije potpuna novina u enterijeru, već se kroz različite stilove segmentno kombinuje nekoliko poslednjih godina. Ipak, u poslednje vreme verovatno usled generalne težnje kao prirodnom u svim sferama života i estetike, u potpunosti je došao do izražaja, te čitavi prostori bivaju dizajnirani u njegovom maniru.

Imajući u vidu da je primarna odlika stila prihvatanje nesavršenosti kao takve kakva jeste i stavljanje prirodnih elemenata u fokus, on je zapravo savršen okvir za kombinovanje elemenata poput ručno pravljene keramičke, nekog nasleđenog drvenog komada nameštaja ili starinskih drvenih greda.

Ono što morate zapamtiti je da wabi sabi insistira na autentičnosti prostora i na komadima nameštaja koji imaju istoriju, koji su za neke možda iskorišćeni i koje ne možete tako lako videti u nekom drugom prostoru.

Foto: Sania Pell

Kako napraviti enterijer u wabi sabi stilu

Ukoliko želite da izgradite wabi sabi dizajn u svom enterijeru prvo što vam je potrebno je otvoren i prozračan prostor, te ga raščistite od svih nepotrebnih stvari koje će privlačiti pažnju.

Ovaj stil vam daje slobodu da sklapate elemente različitog tipa dizajna te su ovde dobrodošli i masivniji moderni komadi nameštaja, ipak svedenog dizajna, koji će se nadgraditi rustičnim detaljima ili dekorom izvedenim od gline, kamena ili drveta. Svakako, prednost se daje prirodnim elementima, a što se na njima više poznaje istorija njihovog bivstvovanja, u vidu pukotina ili skinute farbe, to je bolje.

Foto: Design Milk

Oslobodite prostor materijalnog i da dopustite da u enterijeru dobra energija slobodno i neprestano kruži.

Čest slučaj kod oblikovanja wabi sabi enterijera je ostavljanje novog prostora u nedovršenoj fazi, kako bi se imitirao izgled rekonstruisanog prostora, i tako se na još jedan način istakla nesavršenost i naglasila ideja o težnji ka životu oslobođenom pritiska i želje za idealnim.

Sledeći korak je da prilikom odabira nameštaja, opreme i dekoracije budete izrazito minimalistični. Ovaj stil se izdvaja u odnosu na druge koji teže minimalizmu zbog filozofije da je potrebno da se korisnici prostora oslobode u što većoj meri materijalnog i da dopuste da u njihovom enterijeru dobra energija slobodno i neprestano kruži.

Foto: Sergey Makhno Architects

Urednost je pod obavezno

Red i svedenost su od izuzetnog značaja. Iako ovaj stil ne poziva na korišćenje savršenih i novih komada nameštaja, on teži jednostavnom, čistom i uređenom prostoru. Dakle, neuredni i prenatrpani kutak ne dolazi u obzir.

Umetnička dela, koja su možda čak i delo vaših ruku ili neke vama drage osobe, savršeno će se uklopiti u wabi sabi ideologiju. Kamena ili mermerna statua galerijskog formata ili set keramičkih posuda, biće sasvim dovoljan ukras prostoru.

Prilikom izbora dekoracije wabi sabi je unikatan, jer će on prigrliti detalje za koje možda mislite i da se ne uklapaju u prostor. Naime, ukoliko vam je neki predmet od velikog sentimentalnog značaja on će biti više nego dobrodošao u prostor. Naravno, ipak je bitno da taj predmet odiše jednostavnošću i prirodnošću.

Foto: Sania Pell

Biljke i razbijene pa, po kintsugi tehnici, sastavljene keramičke posude su veoma poželjne u wabi sabi prostoru.

Priroda je veliki deo ovog stila. Biljke ili elementi od drveta ili kamena potrebni su da bi upotpunili prostor. Naravno, iako vam je ideja da napravite udobnu i prijatnu atmosferu, kao i sa svim ostalim elementima i ovde ćete obratiti pažnju na količinu.

Ukoliko u svom ovom prirodnom i jednostavnom karakteru prostora ipak želite dozu luksuza ili elegancije, tu je kintsugi. I ovo zvuči japanski, je l da? Pa I jeste. Kintsugi je drevna japanska veština restauracije, gde se najčešće pukotine keramičke posuda ili razbijeni delovi spajaju smolom koja u sebi sadrži prah plemenitih metala, najčešće zlata. Tačnije, razbijeni delovi se lepe specijalnim lakom, poznatijim kao uruši lak, a samo završni sloj se izvodi pomenutom smolom.

Foto: Etsy

Protivotrov nepotrebnoj težnji za savršenstvom

Wabi sabi može biti protivotrov koji ste tražili u sve više haotičnom svetu koji je opsednut perfekcijom. Naravno, wabi sabi neće biti izgovor za svakakve improvizacije u oronulim prostorima. Za dobar wabi sabi enterijer moraćete da “imate oko” da prepoznate koji je to baš stari komad nameštaja adekvatan ili u kojoj meri ostaviti prvobitni izgled sirovih zidova.

Ukoliko tome pridodate i neke prirodne i fine teksture i boje, kao i po koju pažljivo odabranu biljku, na dobrom ste putu da obezbedite za sebe dobar enterijer koji je u skladu sa prirodom i oslobođen od sveopšte težnje za savršenstvom.

Foto: Karel Balas