Sigurni smo da volite svog psa, a mnogi odlaze korak dalje i prilagođavaju svoj životni prostor tako da bude podjednako udoban kako za njih, tako i za njihovog četvoronožnog prijatelja.

Smešten u Španiji, ovaj stan od 46 kvadratnih metara postao je pravi mali raj za mladog doktora i njegovog ljubimca, psa rase buldog koga zove Albóndiga, što na španskom znači ćufta.

Studio Husos Arquitectos, pozabavio se enterijerom i izgledom ovog stana, smeštenog u stambenom bloku iz šezdesetih godina prošlog veka. Ono što je posebno interesantno i jedinstveno za ovaj projekat je to da je klijent tražio da se napravi poseban deo za poslepodnevnu dremku, prenosi Curbed.

Prostor za odmaranje

Kako je priroda posla klijenta diktirala, stan je obavezno morao imati prostor za odmaranje i studio je osmislio poseban deo koji je namenjen samo za to. Mladi doktor često radi noćne smene i potreban mu je adekvatan odmor, a Španci su poznati po svojoj ljubavi prema poslepodnevnom spavanju.

Kabina ima staklena vrata koja mogu biti otvorena i na taj način predstavljati deo gde se možete udobno smestiti za čitanje ili druženje sa prijateljima.

Pored toga, u stanu je bilo potrebno stvoriti topliju atmosferu, nasuprot sterilne koja dominira u bolnici i zbog toga je drvo korišteno u tolikoj meri. Njegova boja dala je prostoru prirodnu atmosferu i učinila ga prijatnim.

Jedan materijal za sve

Koristeći drvo kao primarni materijal, arhitekte su mogle da se igraju sa zidovima raznih vrsta i na taj način su stvarali nivoe u prostoru. Napravili su mnogobrojne police i delove za skladištenje stvari, kao i već pomenut deo za odmor koji se spaja sa zidovima i stvara udobnu kabinu.

Ovaj deo ima staklena vrata koji može biti otvoren i na taj način predstavljati deo gde se možete udobno smestiti za čitanje ili druženje sa prijateljima. Kada je zatvoren staklom, ovaj deo postaje idealan za projektor sa koga gledate filmove.

Za kraj, ukoliko se pitate šta su ovi čudni delovi po podu, odgovor je vrlo jednostavan – arhitekte nisu zaboravile primaran zahtev klijenta, a to je da njegovom ljubimcu bude podjednako udobno i zbog toga su svuda po podu postavili male jastuke od pamuka, kako Albóndiga može da odmara gde god poželi.

Fotografije: José Hevia

Ovako izgleda idealan poklon za vašeg ljubimca:

Kućica za pse koja će vašeg ljubimca spasiti od buke