Prvenstveno komforan i topao, ovaj stan zadovoljava potrebe korisnika kako u funkcionalnom, tako i u estetskom pogledu.

Vesna Trbić i Jovana Stojković iz beogradskog studija Prostormator potpisuju projekat enterijera ovog stana od 74 kvadratna metra, koji se prvobitno koristio kao poslovni prostor.

Zadatak je bio da se prostor pretvori u stambeni, a bilo je potrebno i da se od jednosobnog napravi dvosoban stan, ali da komfor i funkcionalnost stana ostanu nenarušeni.

Što se tiče stila, zadatak je bio da stan bude nežan, ženstven i u skladu sa savremenim trendovima, a sve u cilju zadovoljavanja potreba jedne dvočlane porodice – majke i sina.

Stan zauzima površinu od 74 kvadratna metra; Foto: Relja Ivanić

Komforan i topao porodični prostor

Kako za naš portal objašnjavaju iz Prostormatora, zahtev je bio da se kreira prvenstveno komforan i topao porodični prostor, ali u isto vreme atraktivan i savremen.

Zahtev je bio i da enterijerom preovlađuju svetle boje i da dizajn bude sveden. Bilo je potrebno da stan sadrži sve funkcionalne prostorije – kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu, dečiju sobu, ali i još jednu spavaću sobu.

„Tokom celog procesa projektovanja, saradnja i komunikacija sa klijentom bila je obostrano jasna i otvorena, što je dovelo do toga da se brzo dođe do adekvatnog rešenja i da se zadovolje potrebe korisnika, kako u funkcionalnom, tako i u estetskom pogledu“ – navode autorke.

Stan je prvobitno korišćen kao poslovni prostor; Foto: Relja Ivanić

Pozicija i veličina prozora pružila je mogućnost da se napravi spavaća soba u dubini stambene jedinice.

U vreme dok je bio korišćen kao poslovni prostor, stan se sastojao od velike ugradne kuhinje skrivene iza vrata plakara, zatim pulta, prijemnog prostora sa sofom i odvojenom sobom koja je služila kao kancelarija.

„Najveći nedostatak ovakvog stana, u trenutku kada je od njega trebalo napraviti stambeni prostor za porodicu sa detetom, bio je nedostatak još jedne sobe, kao i jednostrana orijentacija stana kraćom stranom ka svetlu, uprkos zaista komfornom open spaceu dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom“ – kažu iz Prostormatora i dodaju:

„Što se tiče prednosti, iako je stan orijentisan užom stranom ka ulici, ceo zid do ulice je u velikim prozorima, što stan čini veoma osvetljenim. Upravo je takva pozicija i veličina prozora pružila mogućnost da se napravi spavaća soba u dubini stambene jedinice“.

Takođe, s obzirom da je reč o novoj zgradi, prednost je bila i to što je stan bio očuvan.

Spavaća soba smeštena je u dubini stambene jedinice; Foto: Relja Ivanić

Kreveti i uzglavlja rađeni po meri

S obzirom da je zahtev klijenta bio da enterijer stana bude sveden i pretežno svetlih boja, ali da istovremeno bude nežan i topao, ideja je bila da se upotrebom mekanih tekstura dobije toplina u monohromatskom prostoru.

„U tu svrhu biran je bukle za tkanine sofe i fotelje, zatim mekani viskozni tepih, mekani itison preko nekadašnjih pločica u kuhinji, i na kraju zavese i draperi. Kreveti i uzglavlja su rađeni po meri i birani su štofovi prijatni na dodir“ – navode naše sagovornice.

S druge strane, pojavljuju se staklo, kvarc sa teksturom mermera, drvo i medijapan, koji doprinose čvrstini i eleganciji prostora, dok sve objedinjuju dekorativne ORAC lajsne, kao i blago teksturisana zidna travertino tehnika.

Kvarc sa teksturom mermera u kuhinji; Foto: Relja Ivanić

Nova spavaća soba smeštena je na mestu nekadašnje kuhinje.

Iz Prostormatora ističu da je najveći izazov bio kako od jednosobnog stana dobiti dvosobni uzimajući u obzir orijentaciju stana.

S obzirom da je stan orijentisan kraćom stranom ka ulici, nije bilo moguće pregraditi stan tako da se dobije još jedna soba sa prirodnim osvetljenjem.

„U skladu sa tim, nova spavaća soba smeštena je na mestu nekadašnje kuhinje, a zidovi sobe napravljeni su u vidu transparentne pregrade“ – objašnjavaju autorke.

Osnova

Mogućnost vizuelne barijere po potrebi

Kombinacija stakla i drvenih lukova pružila je adekvatnu zvučnu izolaciju, dok je kombinacija transparentnih i black out drapera dala mogućnost vizuelne barijere po potrebi.

„Na taj način, nastala je potpuno funkcionalna spavaća soba, čije je formiranje unapredilo celokupni estetski utisak stana“ – navode naše sagovornice

Zidovi sobe napravljeni su u vidu transparentne pregrade; Foto: Relja Ivanić

Dečija soba je u spavaćem delu oplemenjena je muralom meseca i custom made neonskom svetiljkom.

Još jedna specifičnost tiče se dečije sobe, koja je, pored velikog funkcionalnog plakara i radnog kutka, u spavaćem delu oplemenjena muralom meseca i custom made neonskom svetiljkom.

„Mural je radio jedan od naših najpopularnijih street umetnika Artez, kao odgovor na tematski zahtev mlađeg korisnika“ – kažu iz Prostormatora.

Artezov mural  na zidu sobe mlađeg korisnika; Foto: Relja Ivanić

Atmosfera u skladu s načinom korišćenja

Kako dodaju naše sagovornice, u svakom delu prostorije ideja je bila da postoji više nivoa rasvete, kako bi mogla da se postigne različita atmosfera u zavisnosti od načina korišćenja prostora.

„Centralne svetiljke u vidu tekstilnih plafonjera u dnevnoj i spavaćoj zoni, zatim Gervasoni mesingani luster kako bi se naglasio trpezarijski sto kao centralno mesto okupljanja, i indirektna rasveta za opušteniju i intimniju atmosferu, u vidu LED skrivenih svetala i zidnih lampi koje dodatno naglašavaju različite teksture u enterijeru“ – kažu na kraju autorke.

Gervasoni mesingani luster naglašava trpezarijski sto; Foto: Relja Ivanić

Brendovi 

Dnevna soba

  • sofa : Atlas Sofas
  • fotelja : Stefani Mobili
  • stočić : rađen po meri

Kuhinja i trpezarija

  • kuhinja : rađena po meri
  • trpezarijski sto : rađen po meri
  • stolice : Lesnina
  • luster : Gervasoni

Spavaća soba

  • krevet : rađen po meri
  • itison : G studio
  • staklene pregrade : rađene po meri

Dečija soba

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić