Kerrock je relativno nov materijal koji najbolju primenu ima u enterijerima za kuhinjske radne ploče ili ploče u kupatilila. Ipak, malo ko zna kako se tačno održavaju ove površine.

Na svetlim sudoperama od Kerrocka se mogu vremenom pojaviti fleke od hrane koje je dosta teško očistiti ako ne znate tačno kojim sredstvom. Zbog toga smo se raspitali kod proizvođača ovih ploča i ovo su odgovori koje smo od njih dobili!

Kako skinuti fleke

Za čišćenje Kerrock sudopere u beloj boji može se koristiti varikina. Sudoperu napuniti vodom (malo ispod preliva) i sipati 1 dl varikine. Ostaviti 15-ak minuta. Ispustiti vodu i saprati sudoperu.

Drugi način je da se pripremi sprej s 3/4 izbeljivača za domaćinstva na bazi hlora (varikina) i 1/4 vode, pripremljenu mešavinu raspršite po površini, te je ostavite da deluje 10 minuta. Nakon obavljenog postupka isperite površinu tečnom toplom vodom i obrišite mekanom krpom.

Ploče od Kerrocka se najbolje čiste uz pomoć varikine; Enterijer arhitekte Sonje Brstine; Foto: Igor Conić

Kako se izboriti s kamencem

Kamenac zna da bude nezgodan ali i za njega ima leka. Na površinu raspršite sredstvo koje se koristi u domaćinstvu za odstranjivanje vodenog kamenca (sredstvo za čišćenje kupatila) ili jestivo sirće i ostavite da deluje 2-3 minute. Magičnom krpom uklonite sirće, isperite i osušite suvom krpom.

Foto: enterijeri arhitekte Sonje Brstine