Da li ste primetili sve veću popularnost zidnih nalepnica i tapeta koje se lako mogu ukloniti? Ovaj vid zidne dekoracije sve je dostupniji, a za to je najviše zaslužna njegova laka upotreba. Ipak, postoje neke stvari na koje treba posebno obratiti pažnju.

Dekorisanje zidova na ovaj način popularno je u svetu enterijera, posebno kada govorimo o ”uradi sam” postupcima. Za ovaj vid dekorisanje ne morate da zovete profesionalce, a proizvod je vrlo lako nabaviti i izbora je zaista mnogo. Privremene zidne dekorativne nalepnice i tapete omogućuju vam da prostoru date lični pečat bez straha da možete nešto trajno da uprskate.

Ono što utiče na krajni izgled dekoracije jeste stanje zida koji želite da dekorišete, odnosno da li ima rupe i pukotine.

Tapeta koja se uklanja ili zidna nalepnica, ovaj tip proizvoda poznat je pod raznim imenima, može se vrlo lako ukloniti sa površine. Dakle, možete mašti pustiti na volju, jer čak i ako pogrešite u izboru, možete vrlo lako tu grešku ispraviti.

Imajte na umu da većina proizvođača koristi lepak koji ima malu moć lepljenja, pa ćete tapete kad god poželite moći vrlo lako da skinete. Takođe, ono što utiče na krajni izgled ovakve dekoracije je stanje zida koji želite da dekorišete, odnosno da li ima rupe i pukotine. Portal za uređenje doma, Freshome savetuje kako na najbolji način da koristite ovaj vid dekoracije.

Fototapete u enterijeru po projektu Sonje Brstine; Foto: Relja Ivanić

Pazite na estetiku fototapeta

Da, znamo, vrlo lako vas mogu privući sve te neobične zidne nalepnice i tapete, ali razmislite nekoliko puta o tome kako će one izgledati na vašem zidu. Kao i o tome da li će se uklapati u ostatak vašeg enterijera. Često neke nalepnice mogu delovati kao odlično rešenje, ali kada ih stavite na zid, shvatite da se ne uklapaju sa vašim enterijerom ili bojama koje dominiraju vašim životnim prostorom. Takođe, savet više je da obratite pažnju na kvalitet samih nalepnica ili tapeta koje želite da upotrebite. Ukoliko naručujete preko interneta, tražite da vam pošalju uzorak kako bi se uživo uverili u kvalitet proizvoda.

Dobro izmerite zidnu površinu

Kada su zidne nalepnice u pitanju, dobro obratite pažnju na dimenzije i uradite realnu procenu na zidu koji planirate da dekorišete. Kada su tapete u pitanju, ovaj tip se takođe prodaje u rolnama, ako i klasične tapete i savet je da dobro izračunate koliko vam je materijala potrebno, ali i da uzmete malo više za slučaj da morate da ispravljate neke greške. Obratite pažnju i na uklapanje tapeta.

Angažujte pomoćnika

Možda vam na prvi pogled sve deluje lako i da ćete se vrlo lako snaći bez pomoći, ali u realnosti nije tako. Kada su u pitanju ovakvi postupci uvek je bolje imati još jednu osobu pored sebe koja može da pomogne, da pridrži neki deo, odmakne se par metara i vidi kao sve izgleda…Niz ćete nastaviti sami kada jednom prođete ovaj proces i shvatite koliko je još jedan par ruku (i očiju) koristan u ovim situacijama.

Pažljivo sve podesite

Pre samog procesa lepljenja, pažljivo namestite celu dekoraciju. Niko nije savršen i vrlo je verovatno da će vam se desiti neka greška ili će vam se materijal zalepi krivo. Nema potrebe za panikom, jer kao što smo na početku naglasili ovaj tip dekoraicje se vrlo lako uklanja i možete ispraviti ovakve greške. Ukoliko pažljivo skinete deo koji ste pogrešno zalepili, sigurni smo da ćete moći ponovo da ga upotrebite.

Pogledajte kako se pravilno lepe tapete: