Prvi utisak je veoma važan, zar ne? Ulaz vašeg doma biće prvo što vaši gosti primetiti, ali i prvo što ugledate kada se vratite kući, a to je sasvim dovoljno razloga da se potrudite da izgleda fantastično.

Svaki ulaz treba da odaje osećaj dobrodošlice, a to će dosta zavisiti od vašeg uređenja. Apartment Therapy je napravio spisak od 7ideja koje možete primeniti u vašem ulazu, a koje će učiniti da on bude pravi pokazatelj sjajnog enterijera.

1. Iskoristite tapetu

Tapete imaju tu moć da promene izgled prostora, ali ponekad njihovo korišćenje u većim prostorijama može da bude poprilično skupo. Zbog toga su male prostori idealni za ovaj vid zidne dekoracije, a ulaz može biti pravo mesto za to. Neka prvo što ugledaju vaši gosti bude neobična tapeta koja će u kombinaciji sa komodom i ostalim detaljima izgledati odlično.

Fotografija: Magali Saberian

2. Ne zaboravite na funkcionalnost

Kada dođete kući prvo što poželite je da se izujete i skinete jaknu, a isto važi i za vaše goste. Zbog toga nemojte zaboraviti da imate dosta prostora za skladištenje u vašem ulazu. Ukoliko živite u malom stanu ili kući, ovo će najčešće biti mesto gde će odlagati svoju obuću, jakne i kapute. Pored funkcionalosti, čiviluci, komode i police uvek odaju osećaj dobrodošlice.

Fotografija: Susan Kuc

3. Detalji za osećaj topline

Mnogobrojni detalji mogu učiniti vaš ulaz mestom gde će se svi dobro osećati. Bilo da odaberete koloritne jastuke, prostirku ili sobne biljke – nećete pogrešiti. Možda ćete poželeti da odmah na ulazu stavite porodične fotografije ili dodatne neki lični detalj. Kada odabirate detalje za ovaj deo vašeg doma, trudite se da budu u što toplijim bojama, a prirodne nijanse su uvek dobar izbor.

Fotografija: Liz Fourez

4. Ne zaboravite na biljke

Šta je bolje za sam početak doma od prirodnog okruženja? Ukoliko vam prostor to dozvoljava stavite što više biljaka u vaš ulaz. U kombinaciji sa prirodnim tonovima nameštaja i detalja, biljke će dati neophodnu toplinu ovoj prostoriji. Pripazite na količinu svetlosti – ako je nema dovoljno odaberite one biljke koje ne zahtevaju mnogo sunčeve svetlosti.

Fotografija: Margaret Wright

5. Obojte unutrašnjost ulaznih vrata

Eksperimentišite i igrajte se sa bojama što više možete. Odaberite neku veselu boju i ofarbajte unutrašnjost vaših ulaznih vrata. Vaši gosti će se iznenaditi bojom koju nisu očekivali, a i vama će popraviti raspoloženje kada god bacite pogled u ovom pravcu.

Fotografija; Abe Martinez

6. Isprobajte nove stvari

Mali prostori u vašem domu idealni su za eksperimentisanje. Lako možete promeniti enterijer u ovom delu životnog prostora, pa se zbog toga ne plašite da se igrate sa novim trendovima. Dopao vam se najnoviji mural popularnog umetnika? Iskoristite ga kao dekoraciju u vašem ulazu. Dosadno je da uvek bude isto, stoga menjajte i igrajte se.

Fotografija: Halli Aldous

7. Na kraju – lični pečat

Koji god stil odaberete za vaš ulaz, neka odaje nešto vaše lično. Može to biti polica sa omiljenim predmetima, knjigama koje volite da čitate ili suvenirima sa nedavnog putovanja. Ipak, ulaz treba da predstavlja osobe koje žive tu žive, pa se ne plašite da ostavite lični pečat.

Fotografija: Liz Calka

Naslovna fotografija: dizajn enterijera po projektu Sonje Brstine