Čini se da opremanje doma nikad nije bilo lakše. Dostupnost mnogobrojnih brendova, kupovina iz fotelje, sve više izbora učini su da nameštaj kupujemo daleko lakše i brže nego što je to bilo u prošlosti. Ipak, kako ne bismo brzopleto donosili odluke i imali komade nameštaja sa kojim ne znamo šta ćemo posle, Curbed donosi jednostavan vodič za pametnu kupovinu nameštaja.

1. Povedite ukućane u kupovinu

Koliko god bili vođeni estetskim i koliko god nam izgled nameštaja često bio na prvom mestu, nemojte zanemariti njegovu upotrebnu funkciju i to koliko je, pre svega, bitno da vam taj predmet odgovara. Zbog toga, kako ne biste imali bespotreban proces vraćanja nameštaja, dobro razmislite o svojim potrebama pre nego što kupiti neki estetski veoma privlačan komad. Takođe, ne zaboravite na osobe koje žive u vašem domu i na to da će oni takođe koristiti te komade nameštaja. Naročito ako se radi o nečemu što ima posebnu namenu, obavezno povedite osobu koja će najviše koristiti taj komad nameštaja.

2. Dobro proverite dimenzije

Znate li onu poslovicu ”Tri puta meri, jednom seci”? Može da se primeni na mnoge životne situacije, a naročito na kupovinu nameštaja. Ovo se posebno odnosi na kupovinu preko interneta, jer fotografije i katalozi često umeju da zavaraju, posebno kad je u pitanju veličina. Dobro proverite koje su dimenzije i da li se taj komad nameštaja uklapa na mesto koje ste mu namenili. Još jedna stvar na koju posebno morate obratiti pažnju je transport i unošenje nameštaja u vaš dom, jer moguće da nemate dovoljno velika ulazna vrata ili dovoljno veliki lift u zgradi i da ono što ste kupili nikada ne stigne u vaš dom.

3. Raspitajte se o proizvođaču

Pored toga što treba da obratite pažnju na kvalitet same izrade i materijale koji se koriste, jer ćete tako učiniti vaš nameštaj dugovečnijim, posebno pazite na to da li određeni proizvođači koriste neke štetne materije. Materije koje se koriste za spajanje nameštaja često mogu da sadrže vrlo štetne supstance i bolje je da to znate na vreme.

Dominacije jednog oblika u prostoriji može da naruši izgled vašeg enterijera; Foto: Igor Conić

4. Ne plašite se da kupujete velike stvari

Iz straha da ne stanu u naš prostor, često izbegavamo velike komade nameštaja. Ukoliko ste sigurni da će nešto stati i odgovarati nameni, nemojte odbacivati stvar samo zbog njene veličine. Najčešća greška je natrpati prostor sa puno malih stvari, jer upravo tako ćemo postići efekat prenatrpanosti. S druge strane, veliki komadi mogu učini vaš dom prostranijim.

5. Obratite pažnju na oblike

Dominacije jednog oblika u prostoriji može da naruši izgled vašeg enterijera, pa pri kupovini nameštaja imajte i to na umu. Ukoliko u nekoj sobi imate previše krugova, možda taj okrugli sto za kafu nije najbolji izbor. Probajte da pronađete balans i da razbijete određene oblike sa nekim drugim.

6. Kupujte polovno ili pravite kod stolara

Autentičnost u enterijeru daleko lakše ćete postići kupovinom nekog polovnog ili antikvarnog nameštaja. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih stvari, neka vam to bude polazna tačka, jer ćete posle daleko lakše popuniti prostor sa komercijalnim stvarima koje možete pronaći u svakom prodajnom lancu. Takođe, ukoliko imate specifičan stil, specifičan prostor ili bilo koju nestandardnu situaciju u vašem domu, pozovite stolara i prenesite mu svoju ideju.

Pročitajte i ove savete:

8 saveta za kupovinu antikvarnog nameštaja