Kada je reč o enterijeru, većina na prvo mesto prioriteta stavlja zahtev za što svetlijim životnim prostorom. Ipak, često je tako da u neke prostorije ne dopire dovoljna količina prirodne svetlosti, ali zato postoje razni tikovi kojima se možete poslužiti da popravite tu situaciju.

Ukusi dizajna enterijera se drastično mogu razlikovati od osobe do osobe i svedoci smo da su u poslednjih par godina tamne boje sve popularnije. Bez obzira na to, retko ko voli da provodi vreme u tamnim i skučenim prostorima, te nam Freshome donosi nekoliko zanimljivih načina koji će nam pomoći da sobe deluju svetlije i otvorenije.

Mudro odaberite boje

Verujemo da niste iznenađeni time koliko je odabir boja u mračnim prostorijama bitan za njihov celokupni izgled. Ovo ne mora nužno da se odnosi na boju zidova, već možete pažljivo odabrati boju detalja, velikih slika, prekrivača za krevet, kao i svih ostalih materijala koji prekrivaju velike površine mračnih prostorija.

A koje boje su najbolji izbor? Bela (naravno!), metalik nijanse, lavanda ljubičasta, neutralna siva ili bež, jarka narandžasta, zelena ili crvena. Za početak, kupite neke komade u ovim bojama i vidite kakav efekat postižete, pa tek onda razmatrajte sledeći korak.

Fotografija: Getty Images

Ostavite dovoljno prostora

Dizajneri znaju za koncept negativnog prostora, odnosno prostora koji je namerno ostavljen prazan pored nekog komada nameštaja. Iako naizgled ovaj prostor ničemu ne služi, on je itekako značajan za osećaj koji imate u prostoru. Zbog toga, kada želite da osvetlite mračnu prostoriju ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora, to jest, uvek na umu imajte negativan prostor.

Ovaj trik otvara sobu i pomaže joj da bude svetlija i prostranija. Čak i mali, i slabo osvetljeni prostoru mogu delovati veće i osvetljenije jednostavnim pomeranjem nameštaja i otvaranjem prostora na zidovima.

Dodajte ogledala

Kada vam je potrebno dodatno svetla, ogledala su vaš najbolji saveznik. Njihova refleksija pomaže da se svetlost što više probija kroz prostoriju, a što je najvažnije vrlo ih je lako postaviti ili skinuti sa zida. Možete im menjati mesto i videti koji ugao pravi najbolji efekat

Najbolje je postavljati ih direktno preko puta izvora svetlosti i bićete zapanjeni koliko ovaj jednostavan trik može da učini prostor svetlijim. Pored toga, ogledala imaju tu čarobnu moć da menjaju izgled vaših prostorija, a detaljno o tome možete pročitati na ovom linku.

Fotografija: Getty Images

Pronađite odgovarajući nameštaj

Ono na šta svakako treba da obratite dodatnu pažnju jeste nameštaj. U malim, neosvetljenim prostorijama izbegavajte taman i nameštaj do poda, jer deluje teško i dodatno zatvara prostoriju. Umesto toga, birajte komade svetlijih nijansi, odvojenih od poda, jer ćete time postići efekat otvorenosti.

Dodajte osvetljenje

Vrlo logično, zar ne? Naravno, svima nam najviše prija prirodno svetlo, ali u nedostatku takvog dodajte osvetljenje u vidu lampi ili lustera. Nemojte misliti da su lusteri rezervisani samo za kuhinju ili dnevni boravak. Razna viseća svetla možete koristiti i u ostalim prostorijama, a sjajne su i podne lampe koje mogu mnogo da osvetle prostor, a deluju i dekorativno.