Detalji u ovom restoranu će vas oduševiti, kao i mešavina kultura s jednog i drugog kraja sveta. Mešavina azijskih i evropskih uticaja u ovom prostoru čine ga posebnim.

Najveći japanski restoran u glavnom gradu Ukrajine zove se Fujiwara Yoshi i prostire se na čak 800 metara kvadratnih. Ime je dobio po glavnom kuvaru, a za izgled enterijera pobrinuo se studio Sergey Makhno Architects.

Restoran predstavlja beskrajni lavirint u kome ćete se izgubiti oduševljeni japanskom kulturom u centru Kijeva, ali nećete želeti da pronađete izlaz.

Japanska udobnost i ukrajinska duša

”Ovaj projekat je poseban za mene, jer Japan za mene znači moć i svaki put kada odem tamo ja se ponovo zaljubim. Zbog toga sam srećan što sam stavio deo svoje ljubavi u srce Ukrajine. Gavni zadatak ovog projekta bio je da predstavi japansku filozofiju. Enterijer ovog restorana predstavlja udobnost koju diktira Japan, ali u dodiru sa ukrajinskom dušom.”, o radu na projektu kaže Sergey Makhno osnivač studija.

Dužinom celog restorana proteže se terasa, odnosno vrt, a panoramski prozori su zaslužni za ogromnu količinu prirodnog svetla koja dodatno utiče na osećaj prijatnosti.

Desna strana

U desnom delu restorana nalazi se suši bar, koji je Makhno dizajnirao razmišljajući o velikim japanskim planinama. Kako bi izbegao obično osvetljenje koristio je neobične lustere, koje prostoru daju autentičnost i vezuju ga za istočne krajeve.

Prostor ukrašavaju lusteri od bambusa čiji oblik je inspirisan cvetom maka.

Takođe, u ovom delu restorana nalazi se odvojena prostorija za poslovne pregovore koja je skroz obložena drvetom. Podovi, plafoni i zidovi su drveni, što prostoriju izoluje od buke i obezbeđuje neophodnu privatnost. Tu je i velika dvorana za proslave, koju ukrašavaju lusteri od bambusa čiji oblik je inspirisan cvetom maka.

Leva strana

Bambusovo drvo, krem nijanse stolica i mnogo prirodnog svetla zaslužni su za topao izgled ovog dela restorana. Bonsai drvo, mnogo zelenila, mnogobrojni japanski motivi ukrašavaju prostor, a sve je napravljeno specijalno za ovaj restoran.

Bambusovo drvo, krem nijanse stolica i mnogo prirodnog svetla zaslužni su za topao izgled ovog dela restorana.

”Većina japanskih restorana su tihi, udobni i mali. Zbog toga je mnogo pažnje posvećeno rasporedu, kako bi se na ovaj način moglo ugostiti 250 gostiju, jer je bilo neophodno zadržati atmosferu udobnosti i mira“, kaže Illia Tovstonog glavni arhitekta Sergey Makhno Architects studija.

Fujiwara Yoshi je japanski restoran sa ukrajinskom dušom i predstavlja lavirint iz kog nećete želeti da pobegnete. U njemu estetika i funkcionalnost idu ruku pod ruku, svaki deo ima svoj smisao i svoju funkciju. Ovo mesto predstavlja pravi odmor za oči i uživanje u japanskoj kulturi.

Pogledajte još fotografija:

1/20

 

Fotografije: Andrey Avdeenko