Teško je zamisliti dom bez ogledala, a mnogobrojni su razlozi za to, funkcionalni i dizajnerski. Nekada u njima proveravamo izgled pre izlaska iz kuće, posluže nam za pravljenje neizostavnih selfija ili posluže kao dekoracija zbog svog jedinstvenog oblika ili dizajna. Svakako, predmet koji mnogo znači, a sa kojim su vam, u dekoracionom smislu, mogućnosti beskrajne.

Maksimalan potencijal ogledala kao dekorativnog predmeta možete iskoristiti na mnogo načina, a Apartment Therapy izdvaja 20 najboljih koje vrlo lako možete primeniti u svom domu.

1. Koristite okrugla ogledala

Fotografija: Minette Hand

Ovaj oblik je definitivno dobio na važnosti u poslednje vreme, a njegova glavna odlika je da može napravi ravnotežu u prostoriji punoj drugih geometrijskih oblika. Uzmite za primer sobu u kojoj je sve pod oštrim uglovima, okruglo ogledalo napravi pravi balans i ima smirujuć efekat zbog svojih oblih ivica.

2. Nađite pravi svetlosni ugao

Fotografija: Hayley Dickson

Ukoliko pronađete pravo mesto na zidu, ogledalo će bacati neverovatnu količinu prirodnog svetla na ostatak prostorije.

3. Dodajte glamuroznost

Fotografija: Bethany Nauert

Pronašli ste okruglo ogledalo koje ima okvir od istog materijala? To je onda pravi primer kako ogledalo može da posluži kao dekoracija i kako da doda dozu glamura u vaš dom.

4. Koristite ih umesto zidnih panela u kuhinji

Fotografija: Rebecca Proctor

Pravougaona ili kvadratna ogledala, bila ona uokvirena ili ne, mogu odlično poslužiti kao zidni paneli iza kuhinjskih elemenata. U malim, pretrpanim kuhinjama mogu delovati kao pravi kameleoni koji će učiniti prostor mnogo većim. Pogledajte kako se stavlja staklo u kuhinje.

5. Što veće to bolje

Fotografija: Alexis Buryk

Ukoliko imate visoke plafone probajte da stavite veliko, staromodno ogledalo. Njegove dimenzije uticaće i na veličinu sobe u kojoj ga postavite. Ta staromodna, još iz vikorijanskog doba ogledala, mogu biti toliko velika da se na dnu često nalazi postolje ili polica.

6. Pozlaćeni okvir

Fotografija: Emily Billings

Nemojte se plašiti da ofarbate okvir svog ogledala u zlatnu boju. Kakvog god da je oblika ili veličine, ova promena boje okvira stilski će uticati na ostatak prostorije.

7. Veliko ogledalo pored kreveta

Fotografija: Samara Vise

Veća pravougaona ogledala nisu samo za dnevne sobe, već mogu biti idealni pomoćnik dok se spremate za posao ili da izađete iz kuće. Jednostavno, biće vam od pomoći da izaberete pravu odevnu kombinaciju.

8. Veliko ogledalo u hodniku

Fotografija: Kim Lucian

Kada govorimo o primarnoj funkciji ogledala, a to je da proverite vaš izgled kad god imate potrebu za tim, složićete se da je njegovo najćešće mesto upravo u hodniku.

9. Malo i moćno

Fotografija: Marisa Vitale/Apartmen Theraphy

Naravno, nemaju svi dovoljno prostora za velika ogledala, zbog toga su ona mala podjednako bitna. Mogu poslužiti kao savršen detalj, uvek lako uklopljiv u vaš enterijer.

10. Ogledalo na vratima plakara

Fotografija: Marisa Vitale/Apartment Therapy

Ukoliko želite na najbolji način da uštedite na prostoru, a da u isto vreme učinite sobu većom, najbolji izbor su ogledala koja su ugrađena na vratima plakara. Idealno mesto i maksimalna funkcionalnost.

11. Polica ogledalo

Fotografija: Heather Keeling

Ukoliko ogledalu dodate dovoljno dubok ram, možete ga koristiti kao policu. Verujemo da će se ovo najviše dopasti onima koji teže minimalizmu u svom domu. Smestite ga u kupatilo ili u spavaću sobu u blizini noćnog ormarića.

12. Ogledalo sa crnim ramom

Fotografija: Ashley Poskin

Isto vrlo jednostavan način korišćenja ogledala, koji je funkcionalan i lako uklopljiv. Mat crni ram je moderan i vrlo često mnogo lepše izgleda od glomaznih drvenih ramova. Posebno je zgodno za kupatila ili male prostorije.

13. Nekoliko okruglih ogledala

Fotografija: Reagen Taylor

Vizuelno zanimljiva i jako efektna kombinacija. Možete se igrati i staviti koliko želite okruglih ogledala u različitim veličinama. Ukoliko imate neku zanimljivu, šarenu pozadinu u koju možete sve to da uklopite napravićete pun pogodak.

14. Baš veliko ogledalo

FotografijaChris Stout-Hazard

Kada kažemo baš veliko, mislimo na ogromno ogledalo preko celog zida. Ono koje najčešće viđate u hodnicima nekih hotela ili velikih zdanja. Stavite ga iza sofe ili kauča u dnevnom boravku i na taj način fiksirajte ovaj komad nameštaja uz minimalan napor. Eto još jedna funkcija ogledala koju možda niste znali.

15. Uzglavlje kreveta

Fotografija: Alexis Buryk

Nađite polukružna ogledala, stavite ih uz bračni krevet i dobićete originalno, umetničko uzglavlje. U ovom slučaju nagomilajte jastuke da ne žrtvujete sopstvenu udobnosti i dobar san.

16. Ram u obliku sunca

Fotografija: Jessica Isaac

Možda ovaj predmet nikada ne biste razmotrili za dekoraciju vašeg doma, ukoliko ga posmatrate posebno. Međutim, ako ga postavite na pravo mesto, ovo ogledalo može biti zanimljiv detalj. Savršeno će se uklopiti iznad vrata ili u nekom kutku trpezarije.

17. Dodajte malo boje

Fotografija: Chris Stout-Hazard

Želite starom ogledalu da date malo života? Najbolje je da njegov okvir obojite u neku vedru i dominantnu boju kao što je crvena. Savet plus – kupite boju u spreju, biće sve mnogo jednostavnije.

18. Što više to bolje

Fotografija: Rebecca Proctor

Nemojte se plašiti da duplirate ogledala, sa ovim teško da možete preterati. Ovo je sjajan način da popunite zid spavaće sobe, posebno ako u ostalim prostorijama nemate dovoljno prostora za ovako nešto.

19. Savršen krug

Fotografija: Liz Calka/Apartmen Therapy

Da li ste razmišljali o tome da stavite ogledalo iznad kamina? Viđali ste sigurno razne predmete kao ukras iznad kamina, a ogledalo može biti vrlo originalna opcija. Posebno ukoliko uspete da napravite da izgleda nesvakidašnje i da pravi neki neobičan oblik.

20. Mesec iznad komode

Fotografija: Heather Keeling

Ogledalo u obliku meseca može da se uklopi iznad komode u dečijoj sobi kao savršen detalj.

Ideje su mnogobrojne i sigurno smo da ćete neke od ovih uspeti da primenite u svom domu, ali nikako ne propustite da probate da dekorišete prostor sa tako efektnim predmetom kao što je ogledalo.