Svako ko se susreo sa kačenjem slika, bilo da su one pojedinačno postavljene ili kao deo kompozicije, ili popularno rečeno galerije, složiće se da to nije lak zadatak.

Prvo pravilo koje bi trabalo da imate na umu kada je u pitanju kačenje slika na zidove, je da nema pravila, a još manje tačno definisanog načina kako da to uradite u svom domu, te su mogućnosti zapravo beskrajne. Međutim, neki saveti mogu biti od suštinskog značaja kako bi prostor efikasno funkcionisao zajedno sa svojim slikama na zidovima, piše Archdaily.

Foto: André Mortatti

Prvo pravilo koje bi trabalo da imate na umu kada je u pitanju kačenje slika na zidove, je da nema pravila.

U profesionalnom polju eksografije, fina montaža uvek počinje sa slikama postavljenim na pod, naravno sa odgovarajućom zaštitom ispod njih, označeno na mestu na kom će biti okačene. Ova osnovna vežba vam pomaže da steknete osećaj razmere i uloge koju svaka slika igra u odnosu na prostor i druga dela u prostoru.

Foto: Manu Oristanio

Udaljenost od poda

Šta više, da bi se stvorila određena vizuelna pristupačnost, preporučuje se da se slike kače na centralnoj visini(mereno u odnosu na centar okvira) na visini od 150 centimetara od poda.

Još jedna važna stvar je da treba obratiti pažnju na raspon ramova, kako bi se osiguralo da su sve slike u istoj liniji.

Treba obratiti pažnju na raspon ramova, kako bi se osiguralo da su sve slike u istoj liniji.

Iako većina galerijskih izložbi prati centralno poravnanje, postoje i druge mogućnosti, kao što su poravnjanje po dnu ili pri vrhu slike. Činjenica da slike kačite u svojoj kući, čini pravila manje rigidnim, a mogućnosti kompozicije još su slobodnije.

Smernice u enterijeru

Što više istražujete, više ćete moći da kreirate sopstvene smernice, vodeći se rasporednom nameštaja, biljkama i pre svega arhitekturom samog prostora.

Foto: Carolina Lacaz

 

 

 

 

 

Kroz slike ne samo da možete ispuniti zid i tako stvoriti ritam u prostoru, već možete i naglasiti određenu vertikalu ili horizontalu ili čak istaknuti određeno područje.

Foto: Joana França

Možete svoje slike jednostavno postaviti na druge površine kao što su police za knjige, zidne police ili klupe.

Na samom kraju, zapamtite da nije uvek jedina opcija da se delo okači o zid. Možete svoje slike jednostavno postaviti na druge površine kao što su police za knjige, zidne police ili klupe. Ovo je odlična alternativa za one koji iz različitih razloga ne žele ili nisu u mogućnosti da buše zidove.

Foto: Maura Mello