Adaptacija stana u Kostolačkoj ulici podrazumevala je potpunu personalizaciju prostora i njegovog prilagođavanja potrebama dvočlane porodice.

Neprilagođenost nasleđenih struktura stambenog prostora potrebama savremenih korisnika opšte je poznata stvar. Stanovi koji su dostupni na tržištu zadovoljavaju neke opšte dimenzionalne i organizacione standarde, ali ne i preferencije konkretnih korisnika. Za njihovu personalizaciju potrebna je vešta ruka arhitekte, ali i poznavanje savremenih trendova u dizajnu enterijera.

Tipična situacija bila je i sa stanom u Kostolačkoj ulici u Beogradu. Od samog početka klijenti su imali jasan stav. Majka i njena ćerka zahtevale su za svoj životni prostor sveden i pročišćen arhitektonski izraz, rasterećen suvišnog.

Klijentkinje su zahtevale sveden i pročišćen arhitektonski izraz; Foto: Relja Ivanić

Dnevna zona kao polazna tačka

Zahtevalo se da i renoviranje ja stana bude ekonomično i da traje manje od mesec dana. Iako kvadratura prostora nije bila velika, zadatak pred kojim se arhitekta Aleksandar Gušić našao uopšte nije bio lak. No, svi izazovi uspešno su savladani pažljivim planiranjem i detaljno razrađenim projektom.

„Ideja je bila renovirati stan na ekonomičan i efikasan način, ali da se ne gubi na sofisticiranosti i kvalitetu. Formiranje jedinstvenog prostora dnevne zone sa centralnim kuhinjskim ostrvom bila je polazna tačka“, ističe za portal Gradnja.rs Gušić.

Povezivanje zona unutar stana rešeno je jedinstvenim, promišljenim potezima. Funkcionalna povezanost delova u skladnu celinu omogućava neprekinuto kretanje kroz prostor.

Delovi stana funkcionalno su povezani u skladnu celinu; Foto: Relja Ivanić

Ulaz u stan postavljen je tako da razdvaja servisnu zonu od zone zajedničkih i individualnih sadržaja.

Kuhinja i dnevna soba su povezane jedinstvenim elementom, dok kuhinjsko ostrvo kao motiv razvija temu „kružne veze“ i „proširene komunikacije“.

Sa druge strane, spavaće sobe su grupisane i tretirane kao zasebna celina. Ulaz u stan je tako postavljen da razdvaja servisnu zonu od zone zajedničkih i individualnih sadržaja.

Napravljena je jasna podela između zona. Posebna pogodnost kod ovog stana čini balkon koji predstavlja produžetak dnevnog boravka.

U stanu je napravljena jasna podela između zona; Foto: Relja Ivanić

Prefinjeni materijali i sofisticirani detalji

Sveden izraz u enterijeru oplemenjuje različita visina prostorija. Spram svoje površine, svaka od prostorija ima odgovarajuću visinu plafona koja prati geometriju krovne ravni.

Pažljivo oblikovan plafon u skladu sa namenom prostorija stanu daje prepoznatljiv karakter i ambijentalnost.

U izgradnji karaktera i identiteta značajnu ulogu imali su prefinjeni materijali i sofisticirani detalji, te njihova pažljiva izvedba. Radi trajnosti i održavanja pod je obložen vinil pločama kompanije Tarkett.

Plafon oblikovan u skladu s namenom prostorija stanu daje prepoznatljiv karakter i ambijentalnost; Foto: Relja Ivanić

Različiti efekti i dinamika ambijenata dobijeni su kombinacijom različitih tipova osvetljenja.

Dominiraju beli i sivi tonovi, dok se tekstura kamena i drveta (u kombinaciji sa crnim detaljima) koriste kao akcenti.

Različiti efekti i dinamika ambijenata dobijeni su kombinacijom različitih tipova osvetljenja – tačkaste i linijske rasvete, koji su pažljivo odabrani i uklopljeni u prostor.

Grejanje je rešeno u sistemu maskiranih radijatora, dok se hlađenje vrši integrisanom plafonskom klimom.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat renoviranja potpisuje arhitekta Aleksandar Gušić; Foto: Relja Ivanić
Projekat renoviranja potpisuje arhitekta Aleksandar Gušić; Foto: Relja Ivanić
U stanu je napravljena jasna podela između zona; Foto: Relja Ivanić
U stanu je napravljena jasna podela između zona; Foto: Relja Ivanić

Fotografije: Relja Ivanić