Sigurno ste se bar jednom zapitali na koji način je moguće maksimalno iskoristiti potencijale stana u potkrovlju. Ako zbog geometrijske složenosti prostora niste u prilici da sagledate sve mogućnosti i procenite kolko će to vas košta, onda vam je sigurno potreban arhitekta.

Upravo se studio Gušić Architecture, koji vodi Aleksandar Gušić – dobitnik prestižnih nagrada za dizajn enterijera na Salonu arhitekture u Beogradu i Grand Prix na 4. Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu, prihvatio izazova jednog takvog zadatka. Rezultat je enterijer stana od 50 m2 koji odiše kvalitetom i originalnošću, kako u pogledu uklapanja materijala, tako i u pogledu jedinstvene geometrije i atrakcije prostora.

Belina zidova doprinosi da s prostor čini vizuelno većim i predstavlja prikladnu podlogu za igru svetla i senki.

Vođen minimalnom estetikom, oštrim uglovima i preciznim detaljima na kojima je je klijent od samog starta insistirao, arhitekta Gušić je pročistio dizajn do krajnih mogućnosti. Elegantnost enterijera stana Senjak 23 dodatno se manifestuje u hrabrim arhitektonskim potezima, promišljenim spojevima materijala, kvalitetnom opremom i unikatnom dizajnu nameštaja izvedenom po meri. Organizacija stana posebno je zanimljiva.

Osnova stana

Igra volumena, svetlosti i senki

Iako stan ima svega 50 kvadrata, deluje dosta prostranije. Belina zidova doprinosi da s prostor čini vizuelno većim i predstavlja prikladnu podlogu za igru svetla i senki, koja se odvija u toku celog dana i noći, čime prostor dobija naglašenu vremensku dimenziju.

Prostor oplemenjuje dinamična igra različitih visina prostorija. Spram svoje površine, svaka od 6 pojedinačnih prostorija ima odgovarajuću visinu (pogledati dijagram prostornih volumena). Dinamika visina doživljava vrhunac u dnevnoj zoni, gde je plafon osmišljen kao sistem trougaonih površina. ⁠

Usklađenim potezima izlomljenih geometrija, postignuta je potpuna transformacija izgleda ovog nekada neuglednog potkrovlja. Unikatnim oblikovanjem, koji sledi linije krovnih ravni, ostvaren je jedan markantan i savremen izgled, koji odiše elegancijom i prefinjenim stilom.

Poseban tretman ulaznih prostorija

Postavljanjem celokupnog garderobera podužno u prostor predsoblja, ostale prostorije postaju rasterećene stvarima. Na ovaj način, predsoblje i hodnik koji se nadovezuje dobijaju jedinstven karakter, dopunjen novom namenom (prostor za ostavu). S druge strane, u istom nizu, u zoni zajedničkih dnevnih aktivnosti, dolazi do integracije rada i stanovanja – što je pravi komfor.

Specifičan karakter hodniku daje i ogledalo velike površine, a koje se nalazi na kliznim vratima garderobera. Pored toga što doprinosi vizuelnom proširenju prostora, ogledalo daje mogućnost svakodnevnog ogledanja (onako, u prolazu). Materijalizacija poda prati ovu ideju, pa je drveni parket postavljen jedino u spavaćoj i dnevnoj sobi. Na podu u predsoblju, hodniku, kuhinji, lođi i kupatilu nalaze se pločice kvadratnog formata, svetlo-sivog tona.

Postavljanjem celokupnog garderobera podužno u prostor predsoblja, ostale prostorije postaju rasterećene stvarima.

Osećaj veće prostornosti postignut je kroz višeslojnost i projektantske cake. Tu su amfilade, otvoreni plan i refleksivne površine. Njihovo zbirno sadejstvo je efektno i na fotografijama se to uočava. Pročišćena geometrija u kombinaciji sa usmerenim osvetljenjem (kako prirodnim tako i veštačkim), omogućava mladom paru da se, nakon napornog dana, prepusti opuštanju, uživanju i zajedničkom slobodnom vremenu.

Međutim, dimenzije spavaće sobe su jako skromne, možda čak i podnormirane. Ona projektovana jedino da prihvati krevet i nema veći simbolički značaj. Reč je pre o polu-sobi nego o pravoj sobi.

Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.

Kuhinja kao stožer porodičnog okupljanja

Funkcionalna kuhinja može (i treba) da bude estetski lepa i prijatna za boravak. Za ovaj segment stana, koji je ujedno i stožer prostorne orijentacije, odabran je sveden izgled koji miri sve potrebe savremenog porodičnog života. Pored toga, kuhinja se nadovezuje na polu-zatvorenu lođu, koja po liniji fasade uvezuje različite zone stana (dnevnu, noćnu, servisnu) u funkcionalnu celinu.

Potreba da bude obezbeđen neometan tok kretanja, arhitekta je rešio kroz pažljivi raspored kuhinjskih elemenata. Kuhinjsko poluostrvo se ističe i prostorom dominira. Pored razigranog kupatila, može se reći da je to jedina prostorna ekstravagancija.

Zatim, kuhinja nije zamišljena samo za pripremu hrane, već i kao kutak za diskretne razgovore ukućana ili gostiju koji se tu nađu, dok se traži koja čaša više tokom opuštene kućne žurke. Ona je pozornica za odvijanje svakodnevnog života.

Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.

Prijatna intima

Sveden izraz kupatila projekta Senjak 23 krije dobro osmišljene detalje, pažljivo uklopljene elemente i visok nivo razrađene iskorišćenosti prostora. Igra refleksije i svetla dodatno oplemenjuje prostor. Dodatni sklad i jedinstvo se ogledaju i u ugradnji rasvete grčkog proizvođača Bright, kako u plafonu, tako i u ogledalima.

Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.
Projekat renoviranja stana na Senjaku, novoprojektovano resenje.

Stan za savremeni par

Svaki uspešan projekat je jedinstvena priča po sebi. To svedoči i izvedeni projekat, unikatni enterijer stana Sajam 23, na Senjaku. Nastao kao odgovor na pedantnost i zahteve korisnika za stvaranjem savremenog porodičnog doma, projekat manifestuje sve potencijale uspešne rekonstrukcije stana u potkrovlju.

Grafički prilozi:

Faktografija:

  • ime: Senjak 23
  • autor: Aleksandar Gušić (Gusic Architecture)
  • projekat: rekonstrukcija stana u potkrovlju
  • mesto: Senjak, Beograd
  • površina: 50 m2
  • godina projektovanja: 2016.
  • fotografija: Relja Ivanić