Pogledajte kako je od jednog malog stana u novogradnji nastala čudesna šuma, odnosno pedijatrijska ordinacija koju vole i roditelji ali i, što je još važnije – deca!

Rešavanje enterijera pedijatrijske ordinacije nije lak posao jer prostor treba da se dopadne deci, neophodno je da ispuni sve potrebne uslove kada je reč o zdravstvenoj ustanovi, a pritom mora da bude i funkcionalan za zaposlene. Zbog toga je Dragana Šarenac, vlasnica pedijatrijske ordinacije dr Guliver u Beogradu, angažovala arhitekticu Sonju Brstinu.

U stambeni prostor u novogradnji od svega 43 kvadrata, glavni zadatak bio je smestiti dve ordinacije, prijemni pult, mini kuhinju i čekaonicu sa igraonicom za decu. Evo kako je to urađeno!

Pogledajte video:

Da bi centralni deo imao svetla kada su vrata zatvorena, deo zida ima kružne otvore u roza boji.

Funkcionalnom organizacijom prostora, koja je uslovila rušenje zida između hodnika i kuhinje, nastao je centralni prostor koji je razdvajanjem prepravljen u ordinaciju i prijemni deo. Skinuta su postojeća vrata (sva sem ulaza u toalet) i postavljena su klizna vrata koja daleko više odgovaraju funkciji. Da bi centralni deo imao svetla kada su vrata zatvorena, deo zida ima kružne otvore u roza boji.

Prijemni pult s mini kuhinjom

Prijemni pult ima dvojaku funkciju pa se tako iza drvene obloge nalazi čajna kuhinja, kao i potrebni prostori za odlaganje stvari. Letvice od univera doprinele su da ovaj centralni multifunkcionalni elemenat deluje interesantno.

Postojeća soba pretvorena je u drugu ordinaciju, dok od druge polu soba napravljena čekaonica sa igraonicom.

LVT u dve nijanse je sečen u formi kruga kako bi se u podu naglasile zone.

Pločice od postojeće kuhinje su zadržane, a preko postojećeg parketa postavljen je LVT pod koji zadovoljava uslove zdravstvenih ustanova. LVT u dve nijanse je sečen tako da su napravljeni krugovi u podu kod naglašenih zona, prijemnog pulta i stolova doktora.

Medvedi, jeleni i drvo

Centralna tema dizajna enterijera Sonje Brstine je čudesna šuma, odnosno enterijer kojeg nose motivi životinja i drveća, a sve u cilju da se deci odvuče pažnja od posete lekaru. Tako su medvedi, jeleni i stabla postali sastavni deo ove ordinacije.

Za lakše održavanje, na zidove je postavljena trodimenzionalna keramika do visine od 110 centimetara.

Bež, siva i roza boja su nijanse koje se ponavljaju u prostoru kako na podovima, kliznim vratima i nameštaju, tako i na grafikama životinja koje su lepljene na zid iznad kreveta kao i na klizna vrata.

Ordinacije pored stola za doktore, stolica za pacijente i doktora, poseduju i krevet kao i potreban prostor za odlaganje lekove kao i mesto za pregled beba. Za lakše održavanje, na zidove je postavljena trodimenzionalna keramika do visine od 110 cm. Zahvaljujući njoj, zidovi se manje prljaju i odražavanje je olakšano.

Kućica na sprat

Osim boja, korišćen je i motiv kruga koji se ponavlja kako na podu tako i na nameštaju ali i na otvorima kućice u igraonici koja je najkarakterističniji momenat ovog projekta.

U čekaonici je smeštena kućica na sprat koja deci najviše privlači pažnju. Stepenicama, koje su ujedno i prostori za odlaganje igračaka, penje se na sprat, a svaki nivo ima zidnu lampu kako bi kućica bilo prijatno osvetljena. Otvori su kružni, zaobljeni različitih visina i oblika kako bi bili interesantni raznim uzrastima dece.

U čekaonici je smeštena kućica na sprat koja deci najviše privlači pažnju.

Klupa za sedenje za roditelje u čekaonici je ujedno i maska za radijator ali i prostor za odlaganje igračaka.

Na zid je postavljena polica u obliku drveta sa pozadinskom LED trakom kako bi se naglasila tema čudesne šume.

Fotogalerija:

Faktografija:

  • ime projekta: enterijer pedijatrijske ordinacije dr Guliver
  • lokacija: Beograd
  • autor: Sonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
  • saradnici: Hana Mekić
  • površina: 43 m2
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina realizacije: 2020.
  • fotografija: Igor Conić

Kad ste već ovde pogledajte: Enterijer pedijatrijske ordinacije sa zavejanim planinama